Det konservative folketingsmedlem Daniel Rugholm har spurgt Fødevareminister Dan Jørgensen, hvorfor han netop landede på 15 procent, da målet for antibiotikareduktionen skulle fastsættes i forbindelse med MRSA-planen.

Fødevareministeren skriver i sit svar, at man ikke på nuværende tidspunkt kan "kvantificere effekten af en reduktion af antibiotikaforbruget". Eller sagt på en anden måde, så kan man altså ikke dokumentere nogen effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren mener dog, at der er "evidens" (red. øjensynlighed) for, at der er sammenhæng mellem brug af antibiotika og resistensforekomst:

- Endvidere er der bred enighed om, at en reduktion i antibiotikaforbruget vil have en gunstig effekt på resistensforekomsten - herunder også MRSA-forekomsten - og at effekten stiger med reduktionens størrelse, oplyser ministeren.

Han erkender, at landbrugssektoren den 11. februar 2015 selv præsenterede et mål om at reducere antibiotikaforbruget til svin med 10 procent frem mod 2020.

Alligevel valgte regeringen et højere tal:

- Konsekvenserne ved et valg af en reduktion på henholdsvis 10 procent eller 20 procent kan for nuværende ikke kvantificeres nærmere, oplyser ministeren.