Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har uden tvivl lært vejen til det lokale, hvor miljø- og fødevareudvalget holder samråd, udenad.

Han skal nemlig endnu en gang i samråd efter, at Danmarks Radio ifølge Maria Reumert Gjerding afslører, at ministeren har lempet på kravet til, hvor meget antibiotikum - tetracyklin - skal tælle med i landmændenes medicinregnskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ifølge DR sket efter ønske fra landbruget og medicinindustrien, og det kalder Maria Reumert Gjerding for dybt kritisabelt:

- Et flertal i Folketinget har besluttet, at tetracyklin skal udfases fuldstændig fra svineproduktionen, hvilket fremgår tydeligt i MRSA handlingsplanen, siger Maria Reumert Gjerding.

Direkte i modstrid

Hun erklærer sig målløs over, at fødevareministeren handler i direkte modstrid med målsætningerne i MRSA handlingsplanen - og i modstrid med, hvad et flertalt af Folketingets partier har aftalt, at han skal arbejde for - alene for at imødekomme svineindustrien:

- Når vi i MRSA handlingsplanen har besluttet, at tetracyklin skal udfases af svineproduktionen, så er det fordi tetracyklin er et meget vigtigt penicillin for mennesker. Det er uforståeligt og helt uacceptabelt, at Esben Lunde Larsen har mere travlt med at beskytte svinelandmændenes økonomiske interesser end befolkningen sundhed, siger hun videre.

Bredt flertal

Hun slår fast, at et bredt politisk flertal står bag MRSA handlingsplanen og dermed også bag kravet om, at fødevareministeren og ministeriet skal arbejde for de mål, der indgår i planen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har Esben Lunde ikke gjort i denne sag, hvor han har besluttet at nedjustere indsatsen overfor tetracyklin i "gult kort ordningen". Jeg indkalder ham nu i samråd for at komme til bunds i, hvordan han som ansvarlig minister kan modarbejde vigtige initiativer, der skal bremse udviklingen af resistente bakterier - stik imod de beslutninger et bredt flertal af Folketinget står bag, siger Enhedslistens landbrugsordfører.