Da samtlige partier i Folketinget, med undtagelse af Liberal Alliance, i fredags vedtog et nyt landbrugsforlig, sendte de samtidig en håndsrækning til gårdbutikker landet rundt.

Med forliget bliver der mindre papir- og kontrolarbejde, der skal udføres, hvis man ønsker at lave direkte salg til forbrugerne fra en gårdbutik eller lignenede. Netop bureakratiet har tidligere været en udfordring for mange gårdbutikker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan være svært for et mikro-mosteri eller en gårdbutik at bokse med regler og kontrol designet til industrigiganter. Derfor er det glædeligt, at fødevareforliget lover et arbejde med forenkling af regler og bedre vejledning til vores gårdbaserede virksomheder og butikker, siger Niels Ebbe, formand for udvalget for økologiske gårdbutikker og lokalt salg i Økologisk Landsforening.

Helt konkrent indeholder forliget blandt andet, at reglerne for gårdsalg skal vurderes med henblik på forenklinger, og derudover igangsættes et pilotprojekt, som skal tilbyde virksomheder mulighed for forhåndsgodkendelse af indretningen af fødevarevirksomheder. Alt sammen noget, der skal gøre livet lettere for gårdbutikker og andre, der tilbyder direkte salg.

Stort potentiale

Gennem de seneste to år er antallet af gårdbutikker i Danmark steget med 50 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er særligt de økologiske landbrug, der er bannerførere for direkte salg til forbrugerne. Hele 24 procent af de økologiske gårde har gårdbutik eller anden for for direkte salg, og det er et stykke over gennemsnittet for hele landbruget, der ligger på omkring syv procent.

- Der er et enormt potentiale for direkte salg og etablering af små forarbejdningsvirksomheder på landet. Mikroslagterier, -møller, -mosterier og -bryggerier. Forbrugerne ønsker at handle direkte med vores landmænd, og det giver bedre økonomi i landbruget. Det skal bare gøres lettere at etablere og drive små fødevarevirksomheder og butikker på landet, siger Niels Ebbe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med det nye fødevareforlig burde banen altså være kridtet op, så det fremover bliver lettere at sælge direkte til forbrugerne, og på den måde øge omsætningen og skabe vækst i landbruget.