Den danske eksport faldt i juni. Det ærgrer cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Thomas Søby, der forklarer, at eksporten er ved at normalisere sig efter en overraskende god start på året. Han minder dog om, at selvom der er gået et år, siden Rusland indførte et importstop af fødevarer fra Europa, så gør det stadig ondt på fødevareeksportørerne. Han mener derfor, at det er vigtigt, at man får skabt vilkår der gør, at danske virksomheder kommer til at stå stærkere i den internationale konkurrence.

Netop offentliggjorte eksporttal fra Danmarks Statistik viste et fald i juni på samlet 2,4 procent i forhold til måneden før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den globale økonomi har ikke taget fat for alvor. Det afspejler sig også i de danske tal, for selvom eksporten i nogen tid har vist pæn fremgang, så kan det i høj grad tilskrives en favorabel dollarkurs. For dansk økonomi er det afgørende, at der kommer endnu mere gang i hjulene - også på eksportmarkederne, siger cheføkonom Thomas Søby.

Når man kigger på fødevareeksporten specifikt, viser de nye tal et fald på 0,3 procent fra maj til juni.

- Det er nu et år siden, at Rusland indførte importstop for europæiske fødevarer, og det har sat sig dybe spor i den danske fødevareeksport. Og både de danske svine- og mælkeproducenter har det hårdt på grund af de meget lave priser. Vi må konstatere, at selvom Rusland skulle åbne op i morgen, så ville store dele af eksporten alligevel være tabt, da den russiske købekraft er blevet indskrænket betydeligt, siger cheføkonom Thomas Søby.

Ifølge cheføkonomen er det derfor nødvendigt at se på virksomhedernes vilkår

- Hvis udviklingen skal vendes, er vi nødt til at rette fokus på de vilkår, som vi giver vores producenter. Det er essentielt, set i lyset af den seneste udvikling, at vi kigger på de danske rammevilkår, og spørger os selv, om der er steder, hvor vi kan gøre det bedre, siger cheføkonom Thomas Søby.