På pladsen foran biogasanlægget arbejder fræserhovedet på mikserens frontarm sig gennem en stor bunke med græs. Båndet på frontarmen transporterer græsset op i blandekarret i en vældig hastighed. RMH-mikseren vejer alt hvad der ender oppe i vognen med stor nøjagtighed, og båndet kan returnerer græsset tilbage når der er nok i vognen.

Selvkørende miksere bliver normalt brugt til at lave fuldfoderblandinger, men hos Frijsenborg Biogas, har de valgt at bruge en stor RMH TurboMix Mixellent selvkørende fuldfoderblander til at blande ingredienserne til deres biogasproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rigtig blanding

Nicolaj Degn Leth, der er driftsleder ved Frijsenborg Biogas, står ved siden af mikservognen, mens den kører for fuldt tryk. Han fortæller, at mikseren kører otte gange om dagen, hvor den 30 kubikmeter store vogn bliver fyldt.

- Der kommer kyllingmøg, græs, majs og dybstrøelse i blanderen. Græsset kommer i først, så kyllingemøget ikke ligger og fedter rundt i bunden af blanderen. Majs og dybstrøelsen kommer i til sidst, siger han.

Blandingen bliver nøjagtigt tilpasset, så der kommer en jævn biogasproduktion. Tidligere var det brovægten, der vejede, hvor mange ton græs, majs og kyllingemøg der endte på pladsen. Når ingredienserne skulle blandes, var det med en teleskoplæsser.

- Dengang vejede vi en skovlfuld af hver materiale og regnede på den måde ud, hvor meget der kom i. Det behøver vi ikke længere, da RMH-mikservognen selv vejer helt nøjagtigt af, når det hele bliver blandet, og data bliver trådløst videresendt, siger Nicolaj Degn Leth.

Før Frijsenborg Biogas investerede i den selvkørende RMH-mikser, brugte de en teleskoplæsser med skovl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Problemet var, at når sneglesystemet i 'walking floor' anlægget fik en stor skovlfuld klæg kyllingemøg, kunne det være svært at få skubbet det frem, sammenlignet med en mere luftig blanding med græs og majs, siger driftslederen.

Udover at RMH-mikseren giver en ensartet blanding, regner Nicolaj Degn Leth også med, at brugen af RMH-mikseren på sigt vil komme til at spare tid i forhold til tidligere.

Hvor mikseren nu blander otte gange dagligt, regner driftslederen med at komme op på en større produktion, hvor den kommer til at blande op til 12 læs dagligt. Driftsmæssigt giver det bedre mening med RMH-mikseren end med det gamle system.

- Når vi skal til at hente fra stakke længere væk fra, ville vi komme til at køre teleskoplæsseren i stykker, siger Nicolaj Degn Leth.

Masser af møg

Græs og majs ligger side om side i store bunker på pladsen foran biogasanlægget. Efter RMH-mikseren er færdig ved bjerget af græs, kører den ind i en stor svenskrød træhal. I et af hjørnerne ligger en bunke af kyllingemøg, som fræserhovedet kaster sig over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I hallen kan man mærke, at luften bliver suget en anelse ind, på grund af det konstante undertryk der er lavet, så lugten fra kyllingemøget ikke undslipper. Der bliver sædvanligvis også blandet dybstrøelse fra kvægbrug i blandingen. På samme måde som kyllingemøget opbevares det i en bunke i hallen.

Selvom fræserhovedet læsser store mængder kyllingemøg op i karret, bliver bunken jævnligt fyldt op igen. Kyllingemøget bliver levereret fra Frijsenborg, der årligt producerer 6,7 millioner kyllinger. Møget indeholder en del metangas og er derfor meget velegnet i biogasproduktionen.

Ombygning til biogas

Den selvkørende Mixellent TurboMix 30 kubikmeter mikservogn, Frijsenborg Biogas har købt, er fra det israelske selskab RMH og er monteret med to elhydrauliske bånd som kan sideforskydes med styring fra kabinen. Udviklingen og produktionen af de to bånd har importøren i Danmark, CN Maskinfabrik A/S ved Gram, stået for.

Da blanderen er færdig med at mikse alle ingredienserne, kører den hen til en stor aflang beholder med en højde på omkring to meter i den ene ende af træhallen. Under låget på beholderen gemmer den færdige blanding til biogasanlægget sig. RMH-mikseren parkerer og vipper to transportbånd ned fra lodret til vandret. Ud på båndene strømmer den færdige blanding, mens båndene spreder sig i en vinkel, så indholdet bliver jævnt fordel i beholderen.

De to bånd på siden af blanderen er specialfremstillet af CN Maskinfabrik og er styret af en computer direkte fra kabinen på RMH-mikseren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Båndene er bygget ind på vangerne, så det ingen indflydelse har på egenvægten og vejecellerne, siger Tom Hollænder, der er salgschef for RMH produkter ved CN Maskinfabrik.

Blanderen fra RMH er som udgangspunkt tænkt til at lave fuldfoderblandning, men Tom Hollænder mener, at den er lige så velegnet til biogasproduktion.

- De meget nøjagtige blandingsforhold er lige så vigtige ved biogasproduktion som ved mælkeproduktion, siger han.

Til brug som fuldfoderblander anbefaler han RMH-mikseren til kvægbrug, hvor der er over 1000 køer. Til mindre bedrifter kan man vælge en af de 11 andre RMH-mikservogne CN Maskinfabrik har i sit sortiment.

Gas på nettet

I biogasanlægget sker der en filtrering af de forskellige gasarter, så blandt andet CO2 bliver skilt fra metanen. En meget lille del af metangassen, kaldet slipgas, kan ikke adskilles fra CO2'en og bliver brændt af i et forbrændingsanlæg på biogasanlægget, da en udledning kan give lugtgener i området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I biogasanlægget ligger indholdet af metan omkring 57 procent, mens det efter filtrering er oppe på minimum 97,3 procent og klar til at blive lukket ud på naturgasnettet. Omkring fem millioner kubikmeter biogas fra Frijsenborg Biogas bliver årligt sendt ud på naturgasnettet.