For at soen kan yde sit bedste, er der mange parametre, der skal gå op i en højere enhed. Sammensætning af foderet, herunder tildeling af foderadditiver er en af disse. Fælles for alle foderadditiver er, at prisen på produktet som minimum skal kunne dækkes i grisens produktionsresultat.

Hovedtanken ved at tilsætte probiotika til foderet er at forbedre tarmfloraen, da det reducerer antallet af de skadelige, patogene bakterier i tarmen så som e. coli, salmonella og clostridia. En sund tarmflora er med til at opretholde en høj sundhedsstatus, men medvirker også til en øget næringsstofoptagelse og foderudnyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Probiotika med enzymproducerende bacillus kan være med til at optimere foderudnyttelsen yderligere, da de bidrager til nedbrydningen af foderet.

Foderoptagelsen i diegivningsperioden er essentiel i forhold til mælkeydelsen samt til opretholdelse af soens huld. Taber soen sig for meget i diegivningsperioden, kan det have en negativ indflydelse på dens efterfølgende reproduktionsevne. Derudover kan et stort vægttab have en negativ indflydelse på foderforbruget, da det vil være nødvendigt at supplere med ekstra foder for at få soen op i et passende huld. Ifølge Videncenter for svineproduktions meddelelse nummer 618 koster et kg tilvækst i starten af drægtighedsperioden 3,2 FEso.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer den 1. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk eller på 7620 7970.