Både heste, køer og får mødte sidste år op til Lemvig Marked og Dyrskue i væsentligt større antal end tidligere. Og dette års dyreudstilling på flyvepladsen ved Rom 31. maj og 1. juni fastholder fremgangen.

Den dominerende malkekvægrace er de sortbrogede, som endda går markant frem til 58 køer. Til gengæld udstilles der i år tilsvarende færre Jersey-køer, mens de røde og rødbrogede stort set fastholder niveauet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Antallet af kødkvæg går lidt frem og viser i år fem forskellige racer: Belgisk Blåhvidt, Limousine, Hereford, Charolais og – som noget helt nyt på Lemvig-skuet – Simmentaler.

Derudover præsenteres en stribe kalve ved skuets specialitet gennem de seneste fem år: Børns mønstring af kalve.

I alt ventes mindst 113 kreaturer på udstillingen på ”klovdagen” lørdag 31. maj.

- Det er vi meget tilfredse med, når vi ved, at restriktionerne i forbindelse med husdyrsygdommen Bluetongue har forhindret nogle af vores faste kødkvægsudstillere mod syd i at være med i år, siger Peder Helms, kvægbrugskonsulent, Lemvigegnens Landboforening.

Ny hesterace på hovdagen

Sidste års rekordtilmelding på ”hovdagen” om søndagen fastholdes i år, hvor 68 heste er tilmeldt. Blandt hestene er to repræsentanter for en helt ny hesterace i Danmark. Den hedder Barok Pinto og er en krydsning mellem en Frieser-hest og en Pinto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Racen er så ny, at den endnu ikke må udstilles til egentlig avlsbedømmelse.

Næsten to tredjedele af de tilmeldte heste – i alt 42 - er tilmeldt i kategorien fritidsheste, som også dominerer de fire konkurrencer, som hesteudstillerne kan deltage i.

Halvdelen er med i konkurrencen ”hest for sjov”, der som noget nyt i år er forbeholdt uerfarne udstillere. De mere øvede kan deltage i mønstrings- og ridekonkurrence samt agility.

- Opbakningen og interessen for at udstille fritidsheste samt deltage i konkurrencerne er efterhånden så stor, at vi har været nødt til at lave begrænsninger i ”hest for sjov”. Ligesom vi har valgt at begynde i ringen en halv time tidligere, hvis vi skal nå det hele i løbet af hovdagen, siger Helle Sievertsen, Lemvigegnens Landboforening, der står for hesteudstillingen.

Den omfatter i år 23 avlsheste fordelt på en række forskellige racer fra hele Midt- og Vestjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her er vi blandt andet glade for, at vi igen har islandske heste med, da det i år er lykkedes os at få fat i en racedommer. Der præsenteres også en fem-årig Shetlandspony-hingst, som for nylig blev kåret i 1. klasse med fine point, siger Helle Sievertsen.

Nye og gengangere

Interessen blandt maskin- og produktudstillere for at udstille på Lemvig Marked og Dyrskue, der afvikles for 9. år, har aldrig været større.

- Der er udsolgt. Vi har før haft fuldstændigt fyldt op på udstillingspladsen, men aldrig så tidligt. Faktisk begyndte det at knibe med de ledige pladser allerede 1. april, siger Finn Gade, Lemvig Svæveflyveklub, som står bag arrangementet sammen med Lemvigegnens Landboforening.

De mange udstillere er en god blanding af gengangere og nye, og det er både lokale og udenbys virksomheder, der i år ønsker at være med i Lemvig.

Blandt de nye udstillere er for eksempel Thise Mejeri fra Salling, som benytter lejligheden til at præsentere sin kommende hø-ost. Den produceres på mælk fra en lokal leverandør og lagres i den saltholdige vesterhavsluft ved Bovbjerg Fyr.