Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Flere smågrise, men færre slagtesvin

Af Anders Melchiorsen - 9. aug. 2017 KL. 17:33

  • ww259267_1
  • ww259267_2
  • ww259267_3

Svinebestanden er den samme som sidste år, men der er flere patte- og smågrise.

Der er hverken flere eller færre svin i Danmark, end der var ved samme tid sidste år. Derimod er det fordelingen mellem de forskellige typer svin, der ændrer sig. Det er konklusionen af de seneste tal opgjort af Danmarks Statistik. Analysen sammenligner svinebestanden i et øjebliksbilleder fra juli sidste år og juli i år.

Den store eksport

Ud af den totale svineproduktion i Danmark var 40 procent i 2016 smågrise til eksport, og det er steget til knap 44 procent i år. Andelen af patte- og smågrise er steget med 3,4 og to procent.

Puljenoteringen på smågrise var i foråret 2017 den højeste i over 16 år. Formand ved Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, mener det er forklaringen på stigningen i antallet af smågrise i Danmark.

- Det er såre simpelt - det er prisen. Folk har sagt: "vi ved, der er så gode penge at tjene på denne 30 kg gris - så afsted med den". Puljenoteringen på 30 kg grise og efterspørgslen har aldrig været bedre end den første del af 2017. Prisen var oppe på 555 kroner, da den var højest, og så har man kunnet få tillæg oveni, siger Henrik Mortensen.

Nye slagtesvinstalde

Samtidig med stigning i antallet af patte- og smågrise er antallet af slagtesvin faldet med knap to procent, viser sammenligningen mellem juli sidste år og juli i år. Med et dyk længere ned i tallene fra tidligere tællinger har faldet været syv-otte procent, fortæller Karsten Flemin, der er Markedsanalytiker ved Landbrug & Fødevarer.

- Noget tyder på, at antallet af slagtninger vil falde mindre i andet halvår. I slutningen af 2018 forventer vi, at slagtninger kommer op på niveau eller højere end 2017. På det tidspunkt kommer vi til at se en effekt af de nye slagtesvinestalde, der er blevet opført med det nye moderniseringstilskud. Det forventer vi slår igennem i 2018, siger Karsten Flemin.

Håb om flere

Udover at prisen styrer markedet, håber Henrik Mortensen på, at der kommer flere slagtesvin til de danske slagterier i fremtiden. Det afhænger af, hvor hurtigt den seneste pulje i moderniseringstilskudet slår igennem.

- Den helt store pulje til dem, der havde søgt kom først ud 1. juli. Så der vil blive projekteret nogle stalde, ingen tvivl om det. Det vil være med til at stabilsere slagtesvinproduktionen. Og vi er jo alle interesseret i, at de slagterier, vi har, kører med fuldt udnyttet kapacitet. Lad os håbe, der er nogle ,der vil fylde de slagterier op.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame