Maskinbladet, Tyskland

Amazone tilbyder sine kunder lift-, trailer- og selvkørende sprøjter med mange udstyrsvarianter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På liftsprøjten UF samt trailersprøjteserierne UG og UX vælger kunden mellem Profi-fold I og Profi-fold II. Forskellen ligger i, hvordan sprøjtens hydrauliske funktioner betjenes. Med Profi-fold I betjenes bommens funktioner enkeltvis via traktorens fjernudtag, mens de med Profi-fold II betjenes elektrohydraulisk gennem sprøjtens betjeningsterminal.

Som noget nyt tilbyder Amazone den ny ProfiClick styreboks sammen med Profi-fold I. ProfiClick er en mindre styreboks med elektriske vippekontakter til at styre bommens funktioner samt eventuel hjulstyring. ProfiClick monteres eksempelvis sammen med den mere enkle AMASPRAY+ sprøjteterminal. Traktorens hydraulik skal således blot levere et konstant olieflow, som ledes tilbage til traktoren via et trykfrit returløb.

Mere frihøjde og rækkestyring

På Amazones selvkørende sprøjte Pantera 4502-H kan der nu realiseres en frihøjde fra jorden til underkanten af sprøjtedyserne på hele 3,75 meter. Denne frihøjde opnås delvist gennem Panteras justerbare chassis samt et nyt ekstra parallelogram på bommens centersektion.

Med et tryk på en knap kan chassiset løftes fra en frihøjde på 1,25 meter til 1,70 meter. Med en frihøjde under chassiset på 1,70 meter kan sporvidden reguleres trinløst mellem 2,10 og 2,60 meter, mens der med en frihøjde på 1,25 meter kan køres med sporvidde fra 1,80 til 2,40 meter.

Det nyudviklede ekstra parallelogram på bomophænget tilbydes som ekstraudstyr. I kraft af parallelogrammet kan bommen løftes yderligere 70 centimeter, og man når således op på den store frihøjde på 3,75 meter under dysserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den store frihøjde bruges for eksempel til svampebehandlinger i majs. Når der køres i høje majs kan det være svært at holde sig inden for rækkerne på grund af det begrænsede udsyn ned mellem afgrøden. Pantera kan til det formål udstyres med en rækkefølgesensor fra Reichhardt. Sensoren er placeret lige under førerkabinen. To fingre glider langs hver sin række majs, og en afvigelse mellem de to fingre fører til et styreudslag. Pantera kan naturligvis også leveres med et GPS autostyringsanlæg.

Nye bomme og mere præcis styring

Den ny Super-S1 bom til den liftmonterede UF-sprøjte leveres i arbejdsbredder på henholdsvis 15, 18 og 21 meter. Super-S1 modellen har færre led end den kendte Super-S2, og Super-S1 bommen er derfor hurtigere at klappe ind og ud, og i kraft af mindre teknik er bommen også en billigere løsning op til 21 meters arbejdsbredde. Bommens sektioner foldes horisontalt, mens sidste sektion på hver vinge klappes op i lodret.

Super-L bommen som leveres til UX-serien af trailersprøjter foldes horisontalt, og sidste sektion svinges ind langs sprøjtens tank, og ligger således også i vandret position i transportstilling. Super-L bomserien er udvidet nedad, så Amazone nu tilbyder denne bom med en arbejdsbredde fra 21 til 40 meter.

Super-S og Super-L bommene kan leveres med DistanceControl, som er Amazones løsning til automatisk højdestyring af bommen. DistanceControl kan nu leveres med to sensorer frem for én i hver side af bommen. Styringen vil altid reagerer efter den sensor, som er tættest på afgrøden, og således undgår man at bommen styrer i jorden, hvis den ene sensorer køres henover et område med for eksempel lejesæd.