I sidste måned var det Polen, der ville have lov til at give op til 750 millioner kr. i blandt andet rentestøtte til købelystne landmænd, der vil udvide deres jorde. Og nu har fire andre EU-lande bedt om lov til at yde ekstra statsstøtte til jordopkøb. I næste uge skal EU's landbrugsministre tage stilling til, om Ungarn, Letland, Litauen og Italien skal have lov til at forlænge eksisterende aftaler, der gør det muligt for kriseklemte landmænd at udvide bedriften på fordelagtige vilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer erklærer sig "meget kritisk" over for ydelse af statsstøtte og understreger, at man skal sikre sig, at støtteperioden i hvert fald ikke udvides ud over 2013.

Også den danske fødevareminister er tvivlende over for projekterne.

- Jeg er ikke særlig tilfreds med, at der kommer en hel stribe statsstøttesager, siger Eva Kjer Hansen (V).

Alligevel kan hun godt anerkende behovet - især fra østlandene - for at få gjort op med arven fra fortiden og få privatiseret de statslige landbrug og udvidet de privatejede. For eksempel i Ungarn, hvor 62 procent af alle gårde, der er ejet af en enkeltperson, har under en hektar jord. I et land som Danmark bliver en bedrift ikke engang talt med i Danmarks Statistik over landbrug, hvis den ikke er på mindst fem hektar.

- Nu har jeg gået sagerne igennem meget nøje. Og jeg kan godt se, at der skal findes en mere fornuftig struktur, og der skal ske mere privatisering, siger ministeren, der derfor har tænkt sig at undlade at stemme på mødet i næste uge for ikke dermed at blokere for tiltagene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun påpeger dog, at hun blev temmelig overrasket over at se Italiens navn i bunken.

- Men når man tager i betragtning, at de i gennemsnit har syv hektarer jord hver, så kan man jeg godt se, at der er brug for noget omstrukturering, siger Eva Kjer Hansen.

Italienerne ønsker at lægge det, der svarer til 750 millioner kr. fra statskassen, mens de tre andre lande forventes at poste mellem 90 og 120 millioner kr. i jordopkøbene.