- Nogle landmænd har ikke tiden til eller interessen i at udfærdige et jobopslag, og så hjælper vi dem både med det og med at udvælge nogle mulige kandidater. Det bliver mere og mere almindeligt, at de har behov for hjælp til det. Især i krisetider. Det er dyrt at udskifte en medarbejder, og mens de måske ikke tænker så meget på det i de gode tider, opdager de måske i dårlige tider, at det kan koste lige så meget som en rentestigning på en kvart procent at skifte gentagne gange ud blandt de ansatte, siger Christina Bentzen, ungdomskonsulent hos LandboUngdom i Region Århus.

- Tidligere tog man den første og bedste ansøger, men det er ikke sikkert, den første er den bedste. Det er meget dyrt at oplære en ny medarbejder, og hvis der er stor udskiftning i en medarbejderstab, kan det gå ud over produktionen, siger Christina Bentzens kollega Jytte Brokholm.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der har ikek været tradition for at bruge så meget tid på at ansætte sine medarbejdere, men de landmænd, der kommer ud fra skolerne nu, har større fokus på ansættelse og ledelse, så der vil vi nok se en ændring, siger Jytte Brokholm.

Kendskabet

Det er et stort ansvar at skulle være landmandens forlængede arm, når der skal skaffe nye hænder og hoveder til bedriften, men LandboUngdom og Jobstafetten har en fordel.- Vi kender mange landmænd ret godt. Vi kender hans stærke og svage sider, og vi kender hans bedrift, siger Jytte Brokholm, som bruger den viden, når det rigtige stykke af et ansøgerfelt skal skæres ud. 

Arbejdsgiveren kan også gå videre og få udarbejdet personprofiler på en ansøger, eller både ansøger og sig selv for at afsløre, hvordan en person er skruet sammen. Og hvordan en fremtidig medarbejder passer med chefen.

- Så avancerede er der ikke så mange landmænd, der er blevet endnu. Det tænder de ikke så meget på, siger Jytte Brokholm. Hun kan imidlertid godt se fordele i at ofre fra 1.000 til 6.000-8.000 kroner på sådan en analyse.

- Det giver mulighed for at få sammensat et hold af ansatte, der er mere komplet. Hvis landmanden nu er en, der tænker meget på detaljen, og der bliver ansat en af samme type, så kan det være, gangene altid er fejet to gange og bare ser godt ud, mens der ikke er øjne på udviklingen, siger Jytte Brokholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Detalje eller overblik

En anden fordel ved at bruge en personprofil er, at man kan rekruttere den rette person til det rette job.

- Hvis man søger en person til en farestald, er det hensigtsmæssigt, at personen har sans for detaljen, men er det en driftsleder, skal der være blik for udvikling, ledelse og overblik, siger Jytte Brokholm.

Også her forudser hun, at landbruget i højere grad vil følge efter resten af erhvervslivet.