Lidt uden for Maribo skal man køre ad en del små, snørklede veje i det lollandske landskab, før man finder frem til alléen, hvor de store træer står ranke på række og tager imod gæster, der vil ind og se giraffen i safariparken. Men drejer man til højre kort før indgangen til dyreparken, kommer man til den anden men også vigtige del af Knuthenborg - nemlig godset. Det er herfra hovedbygningen, der nu tjener som administration for hele Knuthenborg, at de 1250 hektar landsbrugsjord forvaltes, ligesom de 1150 hektar skovbrug, Bandholm Havn og Knuthenborg Safaripark.

1910 står der svunget i træet i indgangsportalen over den store trædør ind til kontorerne i den rødstenede hovedbygning. Den tårner sig majestætisk op, bygningen, midt på de høstede marker og vidner om flere generationers landbrug og godsdrift. Lensgreve Christopher Knuth er 13. generation Knuth, der ejer godset og også safariparken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et moderne landbrug

Men selvom Knuthenborg Gods emmer af historie, så er godset et eksempel på et moderne landbrug, der forsøger at tilpasse sig de nye markedsvilkår.

- Vi synes selv, det er en fornuftig løsning, vi har fundet, siger Evald Jensen og viser det nye planlager frem.

I en af godsets tre halbygninger er det nye planlager fra Løkkes Maskinfabrik blevet bygget ind. Det er netop bygget i forsommeren, og for godset er det et stort skridt ind i fremtidens landbrug.

- Efter man fjernede kvoterne på sukkerroer, var vi godt klar over, vi var nødt til at se os om efter nye afgrøder. Vi føler os ikke overbeviste om, at sukkerroer er lige så attraktive, som de har været, så vi ledte efter en ny basisindtjening, fortæller godschef Evald Jensen.

Græsfrø og korn til såsæd ligger på lager i øjeblikket på planlageret, og det er, hvad godset har valgt at satse på indtil videre, udover sukkerroerne, som stadigvæk udgør en stor del af produktionen. Men idéen er netop med planlageret, at det er muligt at tilpasse til næsten hvilken som helst type afgrøde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan i princippet tørre alt der, så det kan tilpasses til, hvad vi har behov for, og på den måde kan vi tilpasse os det volatile landbrug. Det var et væsentligt argument for os for at få bygget planlageret, siger Evald Jensen.

Let betjening

Netop i år har tørringen ikke været nødvendig, men med det normale omskiftelige vejr er det også bekvemmeligt, at planlagerets tørrefunktioner kan håndteres fra en touchskærm, der desuden har indbygget oversigt over tørringsbehov for de forskellige afgrøder.

- Hvis du kan finde ud af at betjene en Iphone, så kan du også finde ud af det her, siger Evald Jensen og peger på skærmen.

Sådan kan Knuthenborg se en fordel i, at planlagerets indstillinger er nemme at tilgå for medarbejderne.

- Vi har super dygtige medarbejdere, men det var vigtigt for os, at det var simpelt, siger Evald Jensen og tilføjer, at planlageret dog er rimelig selvkørende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planlageret er købt som en pakkeløsning hos Løkkes Maskinfabrik. I den pakke kan man selv vælge, hvor mange af materialerne, man selv ønsker at montere. Folkene på Knuthenborg Gods har selv valgt at lægge trægulvet, som er et særligt køregulv, der kan tåle et akseltryk på +10 tons. Gulvet er også valgt ud fra tanken om fleksibilitet. For ønsker man at opbevare andet end afgrøder, kan man også det.

- Fleksibilitet er nøgleordet. Vi kan også have store landbrugsmaskiner holdende der, hvis vi har behov for det. Det betyder for os, at vi kan udnytte pladsen maksimalt, forklarer Evald Jensen.

Planlageret kan, ifølge Evald Jensen, monteres i de fleste bygninger. Det er også et argument for, hvorfor man bør overveje et planlager, mener han.

- De fleste landbrug har en bygning, som de måske ikke benytter. Der kan bygges et planlager ind næsten i alle bygninger, da det er siderne og gulvet, man sætter ind, og det kan tilpasses. Det er forholdsvist nemt at gå til, siger han.

Lager kan skaleres

Planlageret kan tørre omkring 300 hektar græsfrø, men kan også skaleres ned. Det er et fleksibelt system, der gør, at vi ikke behøver lægge sig fast på afgrøder. Og det ser Evald Jensen også et vigtigt argument i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et eksempel er, at ingen havde forestillet sig, at halm ville kunne sælges for en krone kiloet, som det kan nu. Alt er blevet mere volatilt, og det betyder, at vi som landmænd er nødt til at tilpasse os. Med planlageret behøver vi ikke satse på én afgrøde. Det gør, at vi kan tilpasse os markedet, siger han.

Investeringen i planlageret var planlagt i 2018, og valget blev taget ud fra en betragtning om, hvad der bedst kunne svare sig på sigt.

- Det var måske en dyrere løsning med det fleksible planlager, siger Evald Jensen og uddyber:

- Men det har vi valgt, fordi vi mener, det er den løsning der tjener sig selv hurtigst hjem. For os er det vigtigst at vi dyrker de afgrøder med det højeste dækningsbidrag, og det kan vi med denne her løsning. Så vi mener, det er en god investering, siger Evald Jensen.

Han anbefaler planlageret som en løsning hovedsageligt på grund af fleksibiliteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fleksibilitet er nøgleordet for os i det her, siger han og anbefaler, at man undersøger mulighederne for at indbygge planlager i allerede eksisterende bygninger.

- Måske har man en lade, man ikke benytter, hvor det kan bygges ind, så derfor behøver man ikke skulle ud og bygge en helt ny bygning op fra bunden, siger han.

Han henviser desuden til, at der er flere måder, man kan vælge at bygge planlageret på. Måske vil man selv bygge det hele og blot købe materialerne. Det kan måske mindske prisen.

Men det vigtigste råd, han vil give er, at man finder inspiration, før man selv bygger.

- Kom ud og se, hvad andre har gjort, og se, hvordan de har gjort det. Det er meget simpelt og enkelt sådan et planlager, men kig på de muligheder, du har, og se, hvordan andre har gjort, siger Evald Jensen.