I efteråret indbød Økologisk Landsforening alle landets agrarøkonom-studerende (landbrugsskolernes afgangselever) og deres otte landbrugsskoler til at deltage i undervisningsforløbet 'I gang for 1 million'. Alle takkede ja til tilbuddet. I forløbet skulle de studerende udtænke en forretningsmodel for en landbrugs/fødevarevirksomhed, som kan etableres for én million kroner, og formulere det i en opgavebesvarelse, som efterfølgende er blevet vurderet af et dommerpanel med repræsentanter fra Nordea, Teknologisk Institut, Vækstfonden, landbruget samt detailhandlen og foodservicesektoren.

På Økologisk Landsforenings generalforsamling i weekenden blev vinderne offentliggjort og fejret. De fire vindere blev: Jonas Skov og Søren Jakobsen, Tørring (Bygholm Landbrugsskole) for et projekt om økologisk Quinoa, Kristian Alexandersen, Samsø (Bygholm Landbrugsskole) for et projekt om økologisk solsikkeolie dyrket på Samsø, Bertel Bovbjerg, Mors, (Vejlby Landbrugsskole) for et projekt om gourmet grisekød samt Thomas Grenå Christensen, Horsens (Vejlby Landbrugsskole) for et projekt om produktion af gourmet kaninkød.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I dag udgør tre afgrøder; ris, majs og hvede, 60 procent af alt, hvad vi spiser på verdensplan, og i dansk landbrug har vi tradition for intensiv hvededyrkning. Af hensyn til jordens frugtbarhed, bæredygtighed samt vores udvalg af varierede fødevarer, bør vi dyrke flere forskellige afgrøder. Hvis kødforbruget af hensyn til klimaet samtidig skal reduceres, skal vi udvikle nye attraktive proteinholdige fødevarer baseret på planteprotein. Det gav os idéen til at opstarte en dansk økologisk produktion af quinoa, skriver Jonas Skov og Søren Jakobsen i deres projekt.

Et nyt mind-set

For Økologisk Landsforening, der stod bag projektet 'I gang for 1 million', var det et mål at åbne de studerendes øjne for, at der er alternativer til det traditionelle selveje, hvor man i dagens landbrug typisk skal lægge mange millioner for at købe en gård.

- Efter at have læst de godt 70 opgaver og talt med de unge gennem forløbet, så er et gennemgående udsagn fra dem, at de har fået et helt andet mind-set omkring det at starte op som selvstændig landmand. Sammenholdt med, at flere at opgaverne ser ud til også at blive reelle start-up virksomheder, viser det, at projektet har haft sin berettigelse, siger Jens Peter Hermansen, projektleder på 'I gang for 1 million' og økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Alle fire vinderprojekter har potentialet at blive til virkelige virksomheder.