Fire ud af fem maskinhandlere kan ifølge en undersøgelse fra Dansk Maskinhandlerforening præstere overskud trods vanskelige tider for landbrbuget.

- Den hårde opbremsning særligt i landbrugets aktiviteter i 2008 og de følgende år gik hårdt ud over mange danske maskinhandlere. De måtte gennem en hård trimning for at få sund økonomi tilbage i deres virksomheder - men nu tyder det på, at de igen er ved at være på ret kurs, sagde Jens-Aage Jensen, formand for Dansk Maskinhandlerforening, i sin beretning på foreningens generalforsamling.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han fremlagde konklusionen på baggrund af en analyse af medlemsvirksomhedernes årsregnskaber for 2013, hvor 117 af foreningens 135 medlemsforretninger medvirker.

- Det viste sig, at knap 80 procent fik overskud. Det er meget positivt, og det kan vi tillade os at være stolte over. Det viser også, at langt de fleste maskinhandlere har pondus til at blive i markedet og fortsat yde kunderne en god service, sagde Jens-Aage Jensen.

Både store og små

Han bemærker, at fremgangen i det økonomiske resultat for maskinhandlerne gælder for hele landet og alle

størrelser forretninger.

- Både de store, de mellemstore og de mindre forretninger tjente penge, konstaterer han med tilfredshed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er altid bedst for kunderne at handle med sunde virksomheder, som både er der nu og i årene fremover. Som det ser ud nu, kan vi fortsat regne med, at vores medlemsvirksomheder er klar til at tage sig godt af deres kunder, sagde Jens-Aage Jensen.

Han mener ikke, at de nuværende lavere priser på afgrøderne er en tilbagevenden til de tunge år med finanskrise.

- Vi skal bare vænne os til, at priserne vil have større udsving, fordi de afspejler verdensmarkedet i den omskiftelige verden, vi har, siger han.

Samtidig ser han optimistisk på fremtiden, fordi alt tyder på, at der bliver stigende efterspørgsel efter landbrugets produkter med stigende velstand og en øget verdensbefolkning.

Vi er dem andre tør tro på

I sin beretning pegede Jens-Aage Jensen også på, at Semler Gruppens køb af to store John Deere-maskinforretninger med i alt ni udsalgssteder illustrerer, at maskinhandlerbranchen som helhed er på rette spor og kan være på vej mod bedre tider.

- Jeg ser Semler Gruppens opkøb som en tro på, at vi er en branche, der kan tjene penge både nu og fremover, fastslog formanden.

Den betragtning skal ikke mindst ses i lyset af, at maskinhandlernes største kundegruppe, landbruget, er inde i en periode, hvor kun en tredjedel kører med overskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Autobranchen

Med Semler Gruppens indtræden i maskinhandlerbranchen, lå det lige for, at Jens Aage-Jensen drog paraleller til autobranchens nøgletal.

Han påpegede, at i en benchmarking op mod autobranchen er det kun godt 32 procent af Dansk Maskinhandlerforenings medlemmer, der har en soliditet på under 20 procent mod 37 procent i autobranchen. Maskinhandlerne har i gennemsnit også en noget større egenkapital end autoforhandlerne.

Fokus på bundlinje

- Vi er i lighed med landbruget en branche, hvor der er relativ stor forskel på indtjeningen.

- Nogle af os tjener rigtig gode penge, mens andre har meget svært ved at vende deres underskud til overskud.

- Mit råd til alle er at have øje for indtjening frem for omsætning.

- Det er vigtigere at have plus på bundlinjen frem for en stor omsætning, hvis man fortsat vil være en del af vores branche, fastslog Jens-Aage Jensen.