Søndag

14. februar 2016

1 m/s Nord / nordvest
Nord / nordvest
-2.2 °C Mest skyet
Mest skyet

Fire traktormærker i samme koncern

Same Deutz-Fahr gruppen har vundet markedsandele i Europa de senere år ? og samtidig har selskabet spredt sine aktiviteter videre ud i verden

Tre traktorfabrikker i tre lande og fire traktormærker plus produktion af et femte traktormærke. Sådan kan en ultrakort beskrivelse af Same Deutz-Fahr gruppen være.

De fire egne traktormærker er Same, Deutz-Fahr, Lamborghini og Hürlimann. Hertil kommer, at gruppen har mejetærskere, som bliver solgt under navnet Deutz-Fahr. Disse mejetærskere bliver fra og med indeværende år produceret på den Agco-ejede fabrik Dronningborg Industries i Randers.

Det er da også med Agco, at Same Deutz-Fahr gruppen har en aftale om at producere Massey Ferguson traktorer i den lille ende på gruppens fabrik i Treviglio, Italien.

Med andre ord er Same Deutz-Fahr gruppen en moderne tænkende koncern, der arbejder med en multi-brand strategi, og som samtidig formår at arbejde sammen med kollegaer om at drage fordele af hinandens kompetencer.

Plads til nytænkning

En af forudsætningerne for at fastholde markedsandele i branchen er udvikling af nye traktorer og mejetærskere, som tager højde for kundernes krav og anvender den nyeste teknologi. Derfor er det også nødvendigt at afsætte en del af omsætningen til forsøg og udvikling.

I Same Deutz-Fahr gruppen blev der i de første ni måneder i 2000 anvendt 2,8 procent af værdien af nettosalget til forsøg og udvikling. I kroner svarer det til et beløb på 118 mio. kr., og året før blev der brugt 131 mio. kr. til forsøg og udvikling.

De anvendte penge har blandt andet ført til, at Same Deutz-Fahr gruppen som den første producent af traktorer i verden har udviklet en selv-nivellerende kabine. Den nye kabine står vandret, når traktoren kører på sidehæld, opad eller nedad bakke eller en kombination af disse muligheder.

Dermed kan føreren sidde mageligt uanset terrænet, og hele konstruktionen er selvfølgelig lavet, så den også har sikkerheden med. Hvis hældet bliver for kraftigt med fare for, at traktoren kan kæntre, går kabinen lynhurtigt tilbage til "normal", fastlåst position.

Endnu er denne type kabine, som i første omgang introduceres på nogle Same- og Lamborghini-modeller, ikke ude i almindeligt salg. Men det regner Same Deutz-Fahr med, at den kommer senere i år.

Men der bliver også anvendt penge til mange andre projekter som fx en affjedret foraksel.

Produktionen

Same Deutz-Fahr gruppen har fabrikker i Polen, Tyskland og Italien.

Den mindste fabrik ligger i Lublin i Polen, og her bliver der produceret kompakttraktorer. I 1999 blev der her lavet 3.129 traktorer af 250 medarbejdere.

Som de to øvrige fabrikker er også fabrikken i Lublin ISO 9001 certificeret.

I Lauingen i Tyskland ligger fabrikken, som fremstiller de fleste Deutz-Fahr modeller. Kendt herfra er blandt andet Agrotron-serien, hvorpå en avanceret, kontrollerbar affjedret foraksel er introduceret for ikke så længe siden.

I Lauingen blev der i 1999 fremstillet 4.249 traktorer og 655 mejetærskere. Det er sidstnævnte produktion, som nu er flyttet til Dronningborg.

På den tyske fabrik er der 582 ansatte.

Langt den største fabrik ligger i Po dalen godt en times kørsel øst for Milano i det nordlige Italien. Her bliver der fremstillet Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr og Massey Ferguson traktorer ? både med to- og firehjulstræk samt med bælter.

Og de mange traktorer i hver sine farver ruller frem på de to samlebånd i en skøn blanding, der stiller sine krav til den interne håndtering af komponenterne, som indgår i samleprocessen.

På fabrikken i Treviglio blev der i 1999 fremstillet 20.132 traktorer, 21.659 motorer, 20.341 transmissioner og 8.559 kabiner. Denne fabrik har 1.414 ansatte.

Datterselskaber

Udover fabrikkerne har Same Deutz-Fahr gruppen også en række egne salgsselskaber verden over plus private importører ? det sidste gør sig blandt andet gældende i Danmark.

I Indien er der også indgået et Joint Venture med et indisk selskab om fælles produktion af motorer. Indien er verdens største traktormarked med over 400.000 solgte enheder om året.

Egne salgsselskaber har gruppen i landene Frankrig, Spanien, Storbritannien, Svejts, Portugal, USA, Rusland og Thailand udover de tre lande, hvor man har produktion.

Økonomien

Den samlede omsætning i 1999 for hele Same Deutz-Fahr gruppe var 429,30 millioner US-dollars, svarende til 3.434 millioner kroner med dagens kurs. Ud af denne omsætning kom der en nettoindtægt på 19,87 mio. US-dollars, svarende til 159 mio. kroner.

Ligesom verdens største producent af landbrugsmaskiner havde Same Deutz-Fahr gruppen i 1999 nettooverskud, mens Agco samt CNH, der omfatter Case IH og New Holland, begge måtte notere sig nettounderskud.

Ifølge oplysninger fra Same Deutz-Fahr gruppen om de første ni måneder af 2000 vil det også kun være gruppen selv plus John Deere af de fire nævnte, der netto kommer positivt ud af dette år. KONCERNOVERSIGT

Kommentarer

Debatten på maskinbladet.dk er fri, men hold venligst en sober tone og undlad personangreb.
Gå efter bolden - ikke efter manden.
Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes af redaktionen.
Læs denne artikel på dit foretrukne medie

Maskinbladet udkommer på alle platforme og medier
  • Computer
  • Tablet
  • Smartphone
  • Nyhedsbrev
  • Print

Hent vores app til din tablet eller smartphone i App Store, Google Play eller Windows Phone Market, under navnet "Maskinbladet".


Dagens mest læste


Udvalgte artikler

Uændrede svinepriser

Uændrede svinepriser

11.02.16 | 13:18 | ?

Endnu en uge med uændrede svinepriser.

EL: Vandløbsrensning er en massakre på naturen

11.02.16 | 12:53 | ?

Enhedslistens miljøordfører kalder det groteskt, at det er landmænd, der skal diktere miljøpolitikken i Danmark

Alternativet vil rulle skattelettelse tilbage

11.02.16 | 11:07 | ?

Landbruget fik i 2010 en lettelse i jordskatterne som modydelse til krav om mindre kvælstof. Nu får landbruget lov til at øge gødskning, og så må skattelettelsen rulles tilbage, mener Christian Poll.

Stald-ansøgninger skal undersøges igen

Stald-ansøgninger skal undersøges igen

11.02.16 | 10:26 | ?

En række ansøgninger om tilskud til byggeri af kvægstalde kan have indeholdt urealistiske eller fejlagtige oplysninger.

Maskinstationernes nye univers

Maskinstationernes nye univers

11.02.16 | 09:25 | ?

Nu samles de danske maskinstationer på maskinbladet.dk med oversigt over maskinpark, nyheder, arrangementer og meget mere. Det hele er samlet ét sted.