Fredag aften skulle Årets Øko-håndværkere findes under Økologisk Landsforenings generalforsamling. Her kunne deltagerne stemme på deres favoritter ud af 12 kandidater i fire kategorier.

I kategorien 'Klimatiltag der dur' blev Henrik Terkelsen, Glænø, kåret som Årets økologiske håndværker. Den tidligere arkitekt har kastet sig over økologisk kødproduktion med klimavenligt fortegn. Kalvene bliver opfedet på græsmarker, hvor de går sammen med en ammetante i otte måneder. Græsmarkerne binder kulstof fra CO2 i atmosfæren, og samtidig er gården 100 procent selvforsynende med foder og halm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henriks klimafokus har også haft stor indflydelse på en ny stald på gården.

- Stalden er bygget af lokalt træ, som er fældet omkring én kilometer fra gården, og hvor der er genplantet nyt træ. Træ er verdens mest klima- og miljøvenlige råstof. Samtidig har vi undgået lang transport af byggematerialet, og træet er tørret naturligt. Den klimavenlige stald skal ses i sammenhæng med, at hele konceptet for vores produktion er klimavenligt, siger Henrik Terkelsen.

Naturtiltag på bedriften

I kategorien 'Naturtiltag på bedriften' blev Evald Vestergaard fra Nørskovlund nord for Hinge Sø ved Kjellerup kåret som Årets økologiske håndværker.

Evald Vestergaard og hans kone Erene driver en malkekvægsbedrift med eget ostemejeri. Der er 200 malkekøer og et areal på 220 hektar. Ude på markerne giver Evald naturen plads. Han lader solitære træer stå i markerne, graver søer, når dræn mister virkning, og så får alle væltede træer lov at ligge til glæde for insekter og fugle.

- Vi kæmper ikke kampe, vi ikke kan vinde. Når et dræn mister virkning, kan det ikke betale sig at kæmpe mod vandspejlet. Derfor kan man ligeså godt lade arealet gå tilbage til naturen. Man kan faktisk gøre rigtig meget for naturen uden at skulle have den store håndbog frem, siger Evald Vestergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gårdens markveje er desuden kortlagt som en del af Naturstyrelsens 'Spor i landskabet', og derfor kan offentligheden også nyde naturen på og omkring gårdens marker.

Jordfrugtbarhed gennem recirkulering

I denne kategori blev det Kurt Kjelde fra Vamdrup, som løb med titlen som Årets økologiske håndværker.

Jordens frugtbarhed er afgørende for, at fremtidige generationer også har noget at dyrke deres fødevarer i. Landbrugets bæredygtighed er derfor dybt afhængig af en frugtbar jord. Og ved Vamdrup gør øko-planteavler Kurt Kjelde en særlig indsats for sin jord. Her er gylle erstattet med kompost, som øger humusindholdet i jorden.

- Jeg komposterer halm, havepark-affald fra kommunen, afklip fra fodboldbaner, flis, tang fra oprensning af strandene ud til Lillebælt - i alt 1.200-1.400 tons kompost om året, siger Kurt Kjelde.

Komposten bliver fordelt på gårdens marker, hvor han dyrker Ølandshvede, havre, spelt, frøgræs, vinterraps og hestebønner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomi i økologi

I kategorien 'Økonomi i økologi' vandt Bertel Hestbjerg fra Hestbjerg syd for Holstebro. Bertel Hestbjerg står bag konceptet poppelgrise og produktionen foregår på otte gårde med i alt 1.500 søer, 26.000 slagtesvin om året, 700 hektar jord og 30 ansatte. I 2016 havde Hestbjerg Økologi et årsresultat på 22,5 millioner kroner.

- Der er kloge mennesker, som siger, at restitution er lig innovation, og jeg får de fleste gode idéer, når jeg er væk fra landbruget. Når jeg er ude at stå på ski, plukker svampe eller går på jagt. For et eller andet sted tænker jeg jo hele tiden lidt på mit landbrug. Der skal hele tiden bygges på, hvis konceptet skal blive ved med at være interessant for forbrugerne, siger Bertel Hestbjerg.

I 2016 forlod han Danish Crown og etablerede eget afsætningsselskab. 200 af Hestbjergs ugentlige produktion på 500 slagtesvin bliver solgt som poppelgrise til Coop. Resten sælges til foodservice og kunder i ind- og udland.