En ny rapport fra finanstilsynet konkluderer, at en række mindre banker har en betydelig kreditrisiko på grund af en relativt stor andel af udlån til landbruget.

Konklusionen kommer på baggrund af, at Finanstilsynet har gennemgået årsrapporterne fra samtlige danske pengeinstitutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der kan komme store tab i de især mindre pengeinstitutter, der har en relativ stor eksponering mod landbruget, siger kontorchef Morten Harpøth Johansen, Finanstilsynet, til dagbladet Børsen.

Det har fået en række ekspert til i avisen at opfordre andre kunder til at søge væk fra bankerne, som menes at være i risikozonen.

Nicolas Rohde fra Niro Invest siger til Børsen, at der givetvis er banker, der er for hårdt eksponeret mod landbruget.

- Det er ikke til at sige, om det lige er det, der gør, at de knækker nakken. men vi har set det ske med banker, der havde lånt meget ud til ejendomme, og så kan det selvfølgelig også ske for banker, der er eksponeret mod landbruget, siger han til Børsen.

Og han opfordrer i lighed med forbrugerrådet svage kunder til at skifte bank, og han opfordrer stærke kunder til at nedbringe deres engagementer til maksimalt 750.000 kroner, som er det beløb, der er statsgaranteret i tilfælde af et bankkrak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de mindre pengeinstitutters organisation, Lokale Pengeinstitutter, afviser direktør Jan Kondrup risikoen over for Børsen.

Han henviser i avisen til, at der allerede er foretaget store nedskrivninger på landbruget i de seneste to år, og at priserne på landbrugsejendomme har stabiliseret sig.

Finanstilsynet har ikke sat navn på de risikobetonede banker, men Børsen bringer en opgørelse over de banker, der er mest eksponeret mod landbrug. Listen toppes af Nordjyske Bank med en andel af udlån og garantier til landbruget på 26,1 procent. På de efterfølgende pladser kommer Vordingborg Bank (20,2 procent), SDA (19,0), Vestjysk Bank (17,0), Hobro Sparekasse (17,0), Fjordbank Mors (14,7) og Skjern Bank (14,7).

Læs også L&F: Bliv blot i din lokale landbrugsbank.