Ved Vamdrup nær Kolding ligger Vamdrupgård, som igennem de sidste cirka to år har døjet med Ødemsyge hos smågrisene.

Der blev konstateret ødemsyge, hos de smågrise der går på en anden ejendom cirka to til tre kilometer væk. Dødeligheden steg, og der skulle findes en løsning på problemet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ødemsyge er en sygdom, som ofte skubbes i gang af stress omkring og lige efter fravænning. En uge til fjorten dage efter fravænning, går grisene i stå med at spise, og derefter begynder de at få røde og hævede øjenlåg. Hvis først de har fået symptomerne, er der intet at gøre. En anden farlig parameter i ødemsyge er proteiner. Protein kan ligeledes sætte gang i sygdommen, og der er mange, som derfor skruer ned for proteinerne i starten af grisens vækstperiode.

På Vamdrupgård deles de fravænnede smågrise i to hold. De største cirka 650 grise køres over på den anden ejendom, hvilket er her ødemsygen kommer. Resten bliver i klimastalde hjemme på soejendommen, hvor der endnu ikke er konstateret ødemsyge. Der er ingen, som kan forklare, hvorfor det kun rammer de grise, som køres på den anden gård. Teorien er, at det må have at gøre med den stress grisene oplever, når de bliver transporteret, men det er ikke bevist.

Efter at Christian Schultz havde prøvet mange ting for at minimere dødeligheden, kom han i tanke om den effekt, som Easy-strø havde haft på søerne. De var blevet mindre stressede og mere rolige af det. Koblingen mellem det og den viden han havde om, at ødemsyge kunne blive tricket af stress, fik ham til at forsøge med noget lignende til smågrisene.

Det blev forsøgt med et andet produkt, som dog havde samme indhold, nemlig snittet hvedehalm. Easy-way er det man kalder en knækket pille. Christian Schultz valgte at blande kartoffelmel i produktet, da han havde god erfaring med netop kartoffelmel.

Det er ikke nogen dyr løsning at tildele denne blanding. Hver sti får cirka to store håndfulde hver dag i de første 14 dage, hvilket i alt bliver til halvanden blanding pr. hold. En blanding består af en sæk kartoffelmel og en sæk Easy-way.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før Christian Schultz startede med at tildele kartoffelmelsblandingen, døde der 10-15 grise pr. hold, hvilket svarer til en dødelighed på omkring 2,0 procent, alene på grund af ødemsygen. Kom de tidligt i gang med medicinsk behandling, kunne de reducere det lidt, men der var fortsat alt for mange der døde i de to til tre første uger i klimastalden.

- Nu ser vi ingen døde grise, på grund af ødemsyge, fortæller han.

Der ses en generel bedre mavesundhed hos grisene, efter man har begyndt med kartoffelmelsblandingen. Der ses ingen fravænningsdiarre, hvilket Christian Schultz også tænker skyldes det.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer den 1. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk eller på 7620 7970.