Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fendt presser ballerne hårdt sammen, og slanker sig

Af Anders Melchiorsen - 8. nov. 2017 KL. 09:16

  • ww268526_1
  • ww268526_2
  • ww268526_3
  • ww268526_4
  • ww268526_5

Nye slanke mål og baller af stål er kendetegnene ved Fendts nye 1290 UD presser. Test i marken viser, at der er noget om snakken.

Fendt har op til Agritechnica 2017 annonceret sin nye 1290 UD presser, der kommer som en tilføjelse til det eksisterende program af ballepressere fra Fendt. Ballemålet er også på den nye presser 120x90 centimeter.

Jørgen Stougaard, fra Driftfællesskabet Stougaard ved Glamsbjerg, har allerede i denne høstsæson testet den nye presser på Fyn, og det lader til at Fendt holder ord, når de påstår, at presseren kan stoppe 20 procent mere halm i ballerne.

For at kunne producere de tungere baller, er presseren opbygget med kraftigere aksler og transmissioner, samt et ballekammer der er 20 procent længere end på Fendt 1290 XD.

Vægten på svinghjulet er ens i de to modeller, men takket være et step-up-transmission hvor kraftoverføringen fra traktoren geares op med 50 procent, løber svinghjulet i den nye presser med 1.500 omdrejninger pr. minut.

- Med ydelsen af den presser, vil tre af dem kunne erstatte mine fem nuværende pressere, siger Jørgen Stougaard.

På Driftfællesskabet Stougaard presser de årligt mellem 35-40.000 baller, som leveres til kraftvarmeværker. Jørgen Stougaard er svært tilfreds med med den nye Fendt-presser.

Han fortæller, at 120x90 centimeter ballemålet giver fordele ved transport, frem for det tradionelle 120x120 ballemål:

- Nu kan vi køre med tre lag baller på lastbilen med op til 21-22 ton, hvor vi før havde læs med en vægt på 14-15 ton. Det gør en kæmpe forskel, siger Jørgen Stougaard.

Holder hvad den lover

Den nye presser arbejder med 50 slag pr. minut, hvilket er 6,5 procent hurtigere end 1290 XD. For at kunne føde presseren, er den monteret med en ny OptiFlow pickup med fem række fjedre og en kapacitet der er 20 procent højere end på forgængeren.

Jørgen Stougaard kan, efter at have testet presseren grundigt, konstatere, at Fendt har ret i sine påstande.

Der er tale om hårde baller i en slankere profil, der gør arbejdsgangene på såvel marken som transport og opbevaring meget smidigere.

- Vi har kunnet presse ballerne stabilt op i en vægt på 750 kg og sågar helt op over 900 kg før presseren stod af, siger Jørgen Stougaard.

120x90 centimeter baller giver en lang række fordele og kun få ulemper.

- Det kan måske tage fem minutter ekstra at læsse en lastbil med baller, men vi kan spare en tredjedel af transporten når vognen kan pakkes tæt og i et ekstra lag, siger Jørgen Stougaard.

Hurtigere pickup

Fendt 1290 UD anvender det velkendte Heston-system med dobbeltknuder. De seks bindeapparater fungerer som på de tideligere modeller, men er på den nye model gjort stærkere, og er designet til at arbejde med tykkere garn og binde stærkere knuder. For at forlænge levetiden, er udsatte dele i bindeapparaterne hærdede.

Presseren kører på en ny 16 ton affjedret tandemaksel, hvor den bagerste aksel er medstyrende i marken og kan låses ved hurtig transport på landevejen. Med 620 millimeter brede dæk holdes totalbredden under tre meter.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame