I år er 148 landmænd gået konkurs, og mindst fem gange om ugen er der ern landmand, der får besked på at dreje nøglen om. Det skriver DR Nyhederne på baggrund af tal fra syv af de pengeinstitutter, der er størst på landbrug i Danmark.

Ifølge DR Nyhederne viser tallene fra pengeinstitutterne også, at i alt 285 landbrug vil få besked om at skulle lukke ned inden året er omme. Det vil både være som følge af konkurser, og som følge af de såkaldte tvangssalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere tvangssalg

Og netop antallet af tvangssalg er stigende, hvilket ifølge de eksperter DR Nyhederne har talt med, er et signal om at krisens omfang er langt større end det man først har antaget, og langt større end det, der kan ses ud fra konkursstatistikkerne.

Det skyldes, at når en landmænd bliver tvunget til at sælge sin ejendom af banken, så tæller tvangssalget ikke med i konkursstatistikken, men reelt er situationen for landmanden og hans familie den samme.

Flere er i fare

Ifølge DR Nyhederne så er tallet for, hvor mange landbrug, der er i fare for at skulle lukke, langt højere end de 285 som tallene fra pengeinstitutterne med sikkerhed peger på. Mange landmænd er nemlig så pressede rent økonomisk, at det mindste udsving i afregningspriser på mælk, svinekød og så videre kan tippet læsset. Og samtidig vil mange af dem skulle optage yderligere lån til foråret for at kunne så deres marker til.