Knap tre år efter at det første læs gylle blev afleveret til Maabjerg BioEnergy, er det stadig ikke lykkedes at pumpe gylle gennem den cirka 14 km lange rørledning fra omladestationen øst for Holstebro og ind til biogasanlægget i Måbjerg mellem Holstebro og Struer. Modstanden i rørledningen er simpelthen for stor.

Ifølge biogasanlæggets undersøgelser tyder det på, at det installerede system af gyllepumper er underdimensioneret, og den fejl burde det rådgivende ingeniørfirma Rambøll have forudset, mener Maabjerg BioEnergy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores interne undersøgelser tyder på, at rørmodstanden er langt højere end det, som vores rådgiver har antaget. De har tilsyneladende fejlvurderet gyllens hydrauliske egenskaber, da de rådgav os om valg af pumper og placeringen af dem. Derfor mener vi, at de har et ansvar for de projekteringsfejl, som er sket. Og efter som Rambøll har afvist forsøg på at finde en mindelig løsning, har vi bestilt Syn & Skøn, siger administrerende direktør Knud Schousboe.

Ombygningen af rørledningen vil koste omkring 6-7 millioner kroner. Derudover vil den øgede pumpekapacitet øge driftsudgifterne i form af ekstraudgifter til el og vedligeholdelse.

Slamledning

Det er ikke kun gylleledningen, men også en 6,2 kilometer lang slamledning fra Holstebro Centralrenseanlæg til Maabjerg BioEnergy, der volder problemer.

Forventningen var, at rørledningen kunne transportere slam med 3,5 procent tørstof. Men efterfølgende har det vist sig, at ledningen højst kan håndtere 2,6 procent tørstof. Det betyder, at man er nødt til at have et højere vandindhold for at undgå, at slammet sætter sig fast undervejs.

Maabjerg BioEnergy har derfor været nødt til at investere 1 million kroner ekstra i et afvandingsanlæg, og Knud Schousboe er skuffet over forløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man betaler for rådgivning, forventer man naturligvis også, at det ender med en teknisk rigtig løsning. Alt tyder på, at entreprenørerne har løst arbejdet præcist som aftalt, men det nytter jo ikke, hvis projekteringen har været fejlbehæftet fra starten. Vi er frustrerede over, at Rambøll overhovedet ikke har villet påtage sig noget ansvar, og derfor bestiller vi nu i første omgang syn og skøn, så vi er klar til en eventuel voldgiftssag, siger Knud Schousboe.

Syn og skøn vil forhåbentlig kunne påbegyndes efter juleferien, så der foreligger et svar i løbet af vinteren.

Rambøll afviser

Rambøll afviser, at der er blevet givet dårlig rådgivning og vil nu afvente resultaterne af den planlagte undersøgelse.

Peter Heymann Andersen, Executive Director hos Rambøll Energi, siger i en e-mail til Maskinbladet:

- Vi mener ikke, at vi har begået fejl i sagen. Nu skal der være syn og skøn, og vi vil på baggrund af undersøgelsens resultat tage stilling til det videre forløb.