Mellem to og fem procent af alle udbetalinger fra EU's 56 milliarder euro store landbrugsbudget for 2009 var behæftet med fejl, og heraf handlede den største post netop om overopmålinger af landbrug.

Det er et tilbageskridt fra sidste år, hvor landbruget ellers for første gang befandt sig med en fejlprocent på under to, hvilket betyder grønt lys fra rettens side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Revisorerne i Luxembourg fremhæver blandt andet et eksempel, hvor en landmand både udlejede og modtog støtte for jord, som slet ikke var hans. Ligesom de også fremhæver, at et specifikt medlemsland anmeldte skovområder som græsarealer, på trods af at man på luftfotografier kunne se både træer og klipper. Det samme land beregnede også systematisk hektarstøtten forkert, så den blev justeret op, hvis landmændene havde anmeldt jorde, der var for små til at være fuldt støtteberettiget.

Retten understreger dog, at det ikke betyder, at der nødvendigvis er svindel involveret i alle sager. Det kan også reflektere, at man ikke har fulgt de komplicerede EU-regler til punkt og prikke.

Styrke jorddatabaser

Men regnemestrene kommer samtidig med en række anbefalinger til EU-lovgiverne, så de kan stramme op på uregelmæssighederne inden for landbrugsbudgettet. Blandt andet bør man styrke jorddatabaserne, så det bliver nemmere at opdage, om der bliver opgivet forkerte arealmål.

Man bør stramme op på udbetalingerne, så man ikke giver penge til jord, der ikke anvendes til landbrug eller bliver bevaret i god stand. Ligesom man også bør have minimumskrav til, i hvilken stand græsarealer skal være for at kunne modtage direkte støtte.

Der bliver ikke lavet officiel statistik over, hvilke lande der har de største problemer med at redegøre for EU-pengene. Men EU-kilder peger på, at særligt de to nyeste EU-lande Bulgarien og Rumænien tæller tungt i regnskabet i år. Kigger man udover bare landbrugsområdet er det særligt Spanien, Italien, Grækenland og Storbritannien, der har en høj fejlprocent.