De mindre fødevarevirksomheder kan drukne i den sø af administrative regler, den nye fedtafgift fører med sig.

Sådan lød kritikken fra Landbrug & Fødevarer tidligere på dagen, og nu stemmer Danske Slagtermestre i med nogle af de konkrete problemer, som ifølge direktør Torsten Buhl i værste fald kan kvæle de små slagterier, ostehandlere og slagterbutikker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Først må vi selvfølgelig kvittere for, at skatteministeren har lyttet til meget af det, vi har sagt om afgiften og lavet ændringer i lovforslaget. Desværre ikke den del om, at vi slet ikke vil have nogen afgift, siger Torsten Buhl.

Afgiften bliver højere i små butikker

Problemet for ostehandlerne og slagteributikkerne bliver ifølge direktøren konkurrencen med supermarkederne. 

- Det er jo meningen, at afgiften skal forplante sig ned gennem kæden til forbrugerne. Og supermarkederne har jo en lang række af varer, de kan fordele prisstigningerne ud over. Slagterbutikkerne og ostehandlerne har stort set kun varer, der bliver ramt af afgiften, så der er ikke noget at fordele prisstigningen ud på, forklarer han.

- Derfor bliver det meget svært at konkurrere med supermarkederne. Det ser vi på med stor bekymring, siger direktøren for Danske Slagtemestre, der både er forening for private slagterier, forarbejdningsvirksomheder, slagterbutikker og ostehandlere.

Konkurrenceforvridning

Og Torsten Buhl er bekymret for samtlige af sine medlemmer. Han forudser en risiko for konkurrenceforvridning i slagteleddet også.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slagterierne har mulighed for at differentiere afgiften, så fedeste stykker kød får den højeste afgift, og de mest magre får den laveste.

- Vi er glade for, at den differentiering bliver frivillig. Det er svært at gennemskue, hvad der kommer til at ske. Men man kunne forestille sig, at det bliver de store slagterier, der har mulighed for at differentiere, mens de små må sælge til en gennemsnitspris, siger Torsten Buhl og fortsætter:

- Det kunne betyde, at de store slagterier vælger at eksportere det fede kød - hvor afgiften ikke lægges på - og så nøjes med at sælge det magre kød herhjemme. De små og mellemstore slagterier kan så risikere, at de ikke kan komme af med deres dyrere, magre kød, forklarer direktøren.

- Der er altså en alvorlig risiko for, at det kan kvæle de mindre slagterier. De har jo ikke det eksport-set-up, der skal til. Det giver en unfair konkurrence på hjemmemarkedet, siger han.