En af de økologiske mælkeproducenter, som har omlagt sit kvægbrug til konventionel drift, er Christian Iwersen, Bylderup Bov. Han har oplevet, at jorden er blevet mere og mere udpint gennem årene.

- Efter 17 år som økolog er jeg ikke længere i stand til at dyrke samme mængde foder og dermed tilstrækkeligt foder på mine marker. Det kan økonomien ikke holde til. I foråret 2014 opgav jeg derfor økologien og blev konventionel mælkeproducent igen, fortæller Christian Iwersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stolte økologer

Den 50-årige sønderjyde er oprigtig ked af at sige farvel til økologien, men de senere års regnskaber, hvor økonomien blev dårligere og dårligere, og hvor rådgiverne igen og igen pegede på, at han lavede for lidt grovfoder på sine marker betød, at der måtte ske noget.

- Selvom der er gode takter i at blive konventionel, har jeg det ikke helt godt med beslutningen. Jeg, min kone og vores tre børn var stolte over at være økologer, siger han og forklarer, at der ikke alene ligger en besparelse i at leje mindre jord men også i timeforbruget - især i maj og juni, hvor dyrene tidligere kom ud. I dag er det kun de store kvier, som kommer på græs. Køer og kalve bliver inde på stald.

- I det sønderjyske oplever vi, at tyskere byder op til 7.000 kroner pr. hektar jord for at dyrke majs til biogas. Det er umuligt for økologer at konkurrere mod, understreger han.

Læs mere i Bovi

Læs mere i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 19. december.

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.