Eleverne på Grindsted Landbrugsskole skal den 5. oktober lære fra sig, når mange hundrede børn fra Grindsted og omegn besøger Farmerdagen på Grindsted Landbrugsskole. Det skriver landbrugsskolen i en pressemeddelelse.

Flere måneders forberedelse er gået forud, og landbrugsskoleeleverne skal på Farmerdagen undervise de besøgende skoleelever i alt omkring fødevareproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et moderne landbrug handler i dag ikke kun om at fodre en gris eller malke en ko. Der er så mange aspekter omkring det at være landmand i dag, og det vil vi gerne vise. Derfor tager vi skoleeleverne med hele vejen rundt i det, vi kalder fødevareklyngen, forklarer Anne Olsen, lærer på Grindsted Landbrugsskole. - Når eleverne selv står for at skulle undervise på Farmerdagen, så giver det dem en utrolig god læring i forhold til, at de skal videreformidle den viden, de selv har opnået ved at gå på landbrugsskolen. Det er en stor udfordring for mange af dem, men også en opgave som modner dem, tilføjer hun.

Fra "adddr" til "a-ha"

På Farmerdagen vil de besøgende kunne fordybe sig i landbrugsfaglige emner som for eksempel energiproduktion, hvor der blandt andet fortælles om biogasproduktion og arbejdes med Lego-mindstorm. På planteområdet bliver der mulighed for at lære om måling af reaktionstal og de forskellige næringsstoffer samt få indsigt i, hvordan man kategoriserer jordtyper.

- Vi får også besøg af en slagter, der vil slagte et får, og så skal der dissekeres en ko. For mange børn er det en voldsom oplevelse, men vores erfaring er, at de efter at have råbt "adddr ?" et par gange, så kigger de nysgerrigt med. Der er en god læring i at se bearbejdningen af et dyr, fra det er aflivet, og til det så er klar til at blive tilberedt og serveret, fortæller Anne Olsen.

Droner er en del af maskinparken

Af de mere underholdende aktiviteter er der grisevæddeløb, mulighed for at prøve at malke en ko, presse mini-halmballer og flyve med en drone.

- Droneflyvning er et godt eksempel på, hvordan udviklingen i landbruget har taget fart de seneste år. I dag bruger mange landmænd droner til at registrere, hvordan det går på markerne, og nogle er også så småt gået i gang med at implementere robotter i marken. Så til Farmerdagen vil vi løfte lidt af sløret for, hvordan fremtidens landbrug kommer til at se ud, og at der i fremtiden også vil blive brug for teknik-nørder og ikke kun store muskler, understreger Anne Olsen.