Dansk landbrugs brug af antibiotika har i mange år vist en generelt faldende tendens, og det bekræftes også af de nyeste tal, som endnu en gang viser fald i forbruget på mere end fem procent.

Til gengæld tordner antibiotikaforbruget i husdyrproduktionen opad i Italien og Spanien. Fra 2013 til 2014 ser forbruget ud til at være steget med mellem 20 og 25 procent, viser en ny opgørelse fra Det Europæiske Medicinagentur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks antibiotikaforbrug ligger i den nyeste opgørelse fra EMA på 44,2 mg pr. PCU (production correction unit) i 2014. Til sammenligning ligger Spanien på 418 mg pr. PCU og Italien på 359.9 mg pr. PCU.

Ifølge opgørelsen har Danmark et lavere forbrug end Holland, Tyskland, og Polen, som Danmark normalt sammenligner sig med i forhold til antibiotikaforbrug.

Det er derfor glædeligt, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tager problemet op med sine kolleger i EU.

Og Danmark kan bruges som forbillede for mange andre EU-lande.

Men når man ser på de positive tal for det danske antibiotikaforbrug, kan det undre, at en gruppe politikere gang på gang udråber danske husdyrproducenter som store medicinsyndere. Det er jo ikke sandt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beskyldningerne fremsættes ofte af meget højtråbende politikere, der i dele af medieverdenen bliver brugt som sandhedsvidner.

Deres forvrængede virkelighedsbillede medvirker til at tegne et billede i offentligheden af dansk svineproduktion, der nærmest ligner det berømte billede fra 1970'erne, som kunstneren Mikael Witte stod bag, hvor han skrev, at "danske svin er sunde - de strutter af penicillin".

Det er helt misvisende. Og det dokumenterer statistikken tydeligt.

De meget højtråbende politikere burde anerkende den indsats, som danske svineproducenter har ydet i årtier for at nedbringe antibiotikaforbruget. Og de burde medvirke til at tegne et sandt og nuanceret billede, som sætter den danske indsats i det rette internationale perspektiv i stedet for som en refleks at skyde løs på danske landmænd, der faktisk fortjener ros for deres indsats.

Det er deprimerende at være vidne til den himmelråbende afgrund, der er mellem de faktiske tal og det vrangbillede, som nogen gerne vil tegne af medicinforbruget i den danske husdyrproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi bør alle konfrontere de fordomsfulde og løgnagtige påstande, når vi møder dem. Vi skal slå ned på vrangbillederne overalt, hvor vi støder på dem. Måske kan vi så med tiden - og med fælles hjælp - lykkes med at få det sande billede udbredt til almindelige mennesker. For så får de højtråbende politikere sværere ved at slippe afsted med deres forkerte påstande.