- Mange overskrifter har fyldt pressen op til nytårsskiftet. Der er vel aldrig aflagt en beretning, uden netop ét emne er omtalt - et emne som ingen kan styre, nemlig vejret. Sidste år på denne plads omtalte jeg 2017 som det mest regnfulde vejr i 136 år. Året, som ligger lige bag, må siges at have et modsat fortegn. Nemlig den tørreste sommer i hundrede år. Noget nær en katastrofe for dansk landbrug.

Sådan startede Søren Ulrik Sørensen sin årsberetning ved Danske Maskinstationer og Entreprenørers årsmøde, som blev afholdt på Vingsted Hotel & Konferencecenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erhvervspolitisk arbejde er essentielt for DM&E Agro

Et af de politiske emner, der har været prioriteret i DM&E Agro, er regeringens klimaplan, der skal reducere udledningen af drivhusgasser som ammoniak. Grunden til, at det er interessant for maskinstationerne er, at landbrugsområdet specifikt er nævnt som et indsatsområde.

Der er bl.a. overvejelser om, at gylleforsuring kan anvendes som et virkemiddel til reduktion af ammoniakemission. Muligheden for obligatorisk forsuring af vintersæd nævnes specifikt. I den forbindelse overvejes en kompensation til landbruget.

 - DM&E Agro vil søge at påvirke, at en eventuel kommende kompensationsordning ikke bliver konkurrenceforvridende, fortalte Søren Ulrik Sørensen under årsmødet.

I tidligere miljøteknologiordninger har det været givet tilskud til investering i ny teknologi som forsuringsanlæg. Forudsætningen for tilskud var, at tilskudsansøgeren skulle have eget jordbrug med et arbejdsbehov på 800 timers arbejde pr. år.

Dette medførte, at maskinstationer og landbrug, der selv havde et større markbrug kunne få tilskud, hvorimod maskinstationer med et lille eller ingen jordbrug ikke kunne få tilskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var ikke hensigtsmæssigt. Foreløbigt er der udsat et udvalg, der skal vurdere mulighederne for ammoniakreducerende tiltag. DM&E Agro har løbende kontakt med interessenter og myndigheder, og vi har meldt os på banen, sagde Søren Ulrik Sørensen.

EU-arbejdets vigtighed understreges

I DM&E Agro bruges der en del ressourcer på EU-arbejde, hvor vi repræsenterer CEETTAR i to arbejdsgrupper under EU-kommissionen. Arbejdsgrupperne kan påvirke kommende lovgivning om traktorer, motorredskaber og påhængskøretøjer.

- Vigtigheden af at påvirke kommende lovgivning i EU kan ikke understreges nok. I fremtiden vil meget EU-lovgivning komme som forordninger i stedet for som direktiver i dag. Forordninger er umiddelbart gældende i alle EU-medlemsstaterne i det øjeblik, hvor de træder i kraft. Så påvirkning af ny lovgivning skal ske i Bruxelles, konstaterede Søren Ulrik Sørensen. 

Der har i de senere år været fokuspå arbejdet med den ny "Mother Regulation" om traktorer og påhængskøretøjer. Dette regelsæt trådte i kraft fra 2018. Det nye vigtige arbejdsområde er arbejdet med en typegodkendelse for motorredskaber som mejetærskere og læssemaskiner.

Ved at indføre ens vilkår for hele EU skal maskinproducenterne ikke længere tilpasse deres maskiner efter national lovgivning. Her skal vi være vågne, for fælles EU-lovgivning for motorredskaber kan for eksempel føre til reduktion at motorredskabers tilladte bredde, lyder det fra DM&E Agro, som har skrevet et "Position Paper" på vegne af de europæiske maskinstationers brancheforening CEETTAR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi støtter EU-typegodkendelse af motorredskaber, men vi insisterer samtidigt på, at den kommende lovgivning for motorredskaber ikke begrænser nationale muligheder for at anvende brede dæk og tvillinghjul. Dette er afgørende for at bjerge høsten i våde år og for at reducere jordpakning, afsluttede Søren Ulrik Sørensen sin årsberetning.