Fra 2018 nedsætter Landbrugsstyrelsen stikprøvekontrollen fra ti til fem procent. Samtidig vil fem procent af de årlige, obligatoriske kontrolbesøg ske ved et uanmeldt besøg. Samlet set vil erhvervet opleve færre kontrolbesøg. Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Cirka 180 bedrifter vil i 2018 få et årligt, uanmeldt kontrolbesøg. Landbrugsstyrelsen udtrækker bedrifterne tilfældigt blandt alle økologiske bedrifter. De uanmeldte kontrolbesøg vil foregå fuldstændig som den sædvanlige, årlige kontrol. Den eneste forskel er, at den ikke vil være varslet på forhånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugsstyrelsen er bevidste om, at det kan være vanskeligt for de berørte landmænd at have det meget omfattende bilagsmateriale klar til kontrollen uden det forudgående varsel. Landbrugsstyrelsen vil derfor i nogle tilfælde, når det er nødvendigt, dele kontrollen op, så landmanden får tid til at fremskaffe det relevante materiale.

Bedre grundlag forbedrer kontrol

Formålet med de uanmeldte årlige kontroller er at samle data ind og få et repræsentativt billede af den generelle regelefterlevelse på økologiske bedrifter. Med disse data kan Landbrugsstyrelsen målrette vores vejledningsindsats og kontrolbesøg efter hvor og hvornår, der er størst behov. Resultaterne vil også kunne danne grundlag for løbende at justere kontrolbesøgene, så Landbrugsstyrelsen kontrollerer præcis den mængde, der skal kontrolleres.

Kontrolresultaterne fra de uvarslede årlige kontroller er nødvendige for at kunne følge effekten af kontrolindsats og vejledning over tid.