Der skal være bedre styr på de sprøjtemidler, danskerne bruger hjemme i haven, mener miljøminister Kirsten Brosbøl. Derfor vil hun nu have ufortyndede sprøjtemidler om bag disken i butikkerne. Desuden skal ni problematiske sprøjtemidler fjernes helt fra markedet.

Begrundelsen går på, at det nu gør valget lettere for haveejerne, når de skal købe sprøjtemidler til haven. Midler, der er klar til brug, skal være nemmere at komme til end midler, man selv skal blande op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er meget opsat på, at vi bruger færrest mulige sprøjtegifte, og at haveejere, der tyer til dem, i hvert fald bruger dem korrekt. Derfor er jeg på vej med nye regler, der skal få ufortyndede sprøjtemidler om bag disken, så det kun er de færdigblandende, man selv kan finde på hylderne. Det er alt andet lige sværere at dosere midlerne forkert, når man ikke selv skal rode med at fortynde dem op med vand, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Sprøjtemidler kan udgøre en risiko for grundvandet, hvis de bliver brugt forkert eller i for store mængder. Men sprøjtemidler, der er godkendt til brug af almindelige borgere i deres haver, skader ikke grundvandet, hvis de bliver brugt korrekt.

De nye regler bliver sendt i høring inden for de næste par uger. Der er lagt op til, at de skal træde i kraft fra november 2015, så butikkerne får mulighed for at indrette forretningerne efter de nye regler og uddanne personale til at rådgive kunderne om brug af sprøjtemidler.

Ni sprøjtemidler fjernes

Miljøministeren vil også fjerne ni specifikke sprøjtemidler til græsplæner fra markedet. På baggrund af ny viden om produkterne har Miljøstyrelsen vurderet, at de måske kan medføre en sundhedsrisiko for børn, der leger på græsplæner, som kort forinden er blevet sprøjtet med midlerne. Derfor bliver de nu fjernet fra markedet.

- Det skal ikke være farligt at lege på en græsplæne på grund af sprøjtegifte. Jeg er meget optaget af, at der skal være styr på den skadelige kemi, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Risikoen opstår kun ved hyppig og længerevarende kontakt med midlerne, men anbefalingen er, at man som borger skiller sig af med dem, hvis de står hjemme på hylden - eller sørger for, at børn ikke leger på græsplænen de første par dage, efter den er sprøjtet.

De ni sprøjtemidler er Dicotex (med reg. nr. 361-7) og de identiske produkter Herbatox Super reg. nr. 361-16), Herbavæk plænerens (reg. nr. 361-17), Bonus Plænerens (reg. nr. 361-18), Tanaco Plænerens (reg. nr. 361-19), Garden Plænerens (reg. nr. 361-20) og CurEra Plænerens (reg. nr. 361-21) samt Toxan Plænerens (reg. nr. 49-27) og det identiske produkt Herbipur Plænerens Plus (reg. nr. 49- 104), og de skal være væk fra handelen 1. juni.