I går kom de økologiske køer på græs, og snart vil en stadig mindre andel af de konventionelle køer følge efter.

En rundspørge, som Videncentret for Landbrug, Kvæg, har foretaget blandt kvægkonsulenter, viser nemlig, at der i 2010 var cirka en tredjedel af de danske malkekøer, der kom på græs, hvorimod det i 2003 var cirka tre ud af fire køer, der skiftede stalden ud med marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og tendensen er den samme i år, vurderer Peter Stamp Enemark, landskonsulent i Videncentret for Landbrug, Kvæg.

- Grunden til, at færre køer kommer på græs i år end i 2003 er, at staldene i dag er større, og køerne går frit og har mere bevægelsesfrihed, hvorimod de tidligere stod bundet i mindre stalde. I dag går cirka 85 procent af de danske køer i løsdriftsstalde, hvor de kan bevæge sig frit, og der er masser af lys og luft. Derfor er behovet for at komme på marken ikke så stort mere. Desuden bliver køernes adfærds-, sundheds- og fysiologiske behov tilgodeset lige så godt i de moderne kvægstalde, som hvis de kommer på græs, siger han til vfl.dk.

En kunst at fodre på græs

Faktisk er der en række udfordringer ved at rykke nutidens store kvægbesætninger fra stald til græs.

- At fodre køer på græs er en kunst. Landmændene skal hele tiden holde øje med, at de alle sammen får tilstrækkeligt med foder, og at det er afbalanceret med hensyn til de forskellige næringsstoffer. Fodringen er nemmere at styre, når de står i stalden. Og så er køer vanedyr. De kan godt lide at få den samme mængde foder hver dag, forklarer Peter Stamp Enemark.

Derudover er der en del krav til markens tilstand, der skal være opfyldt, for at køerne kan have det godt på græsmarken, og ikke alle ejendomme har jord nok i nærheden af staldene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der skal være nok græsvækst, og så skal der ikke være smattet eller hullet på marken, så køerne kommer til skade. Hvis ikke disse krav er opfyldt, kan det være et problem for dyrevelfærden, og så er det bedre for køerne at blive i stalden, siger landskonsulenten.