Når en landmand ikke overholder kravene til landbrugsstøtte, bliver støtten reduceret.

I 2016 blev der indført nye regler for støtteordningen grundbetaling, som er den direkte støtte til landmænd. Ændringen betød, at de økonomiske sanktioner blev ændret, og det har været medvirkende til, at de danske landmænd sidste år blev trukket 20 pct. mindre i den direkte landbrugsstøtte end året før. Det skriver Miljø- og fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er positivt, at de danske landmænd samlet set er blevet trukket mindre og mindre i landbrugsstøtte over de seneste år, fordi det betyder, at landmændene i højere grad får udbetalt den støtte, som de budgetterer med.

Esben Lunde Larsen, Miljø- og fødevareminister

Faldet i landmændenes træk i landbrugsstøtten fremgår af en ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.

- Det er positivt, at de danske landmænd samlet set er blevet trukket mindre og mindre i landbrugsstøtte over de seneste år, fordi det betyder, at landmændene i højere grad får udbetalt den støtte, som de budgetterer med. Regeringen har gennem EU presset på for, at sanktionsreglerne blev ændret, så de passer bedre med karakteren af overtrædelsen. Det er lykkedes, og det er effekten af det, der nu slår igennem, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Bedre til at overholde krav

I 2016 blev landmændene trukket i alt 7,8 millioner kroner i den direkte landbrugsstøtte, fordi de ikke overholdt reglerne for landbrugsstøtten. Det er et fald på cirka 1,8 millioner kroner i forhold til 2015, svarende til cirka 20 procent.

Dermed fortsætter tendensen fra 2014-2015, hvor landmændenes træk i landbrugsstøtten faldt fra cirka 18 millioner kroner til cirka 9,5 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig er landmændene blevet bedre til at overholde de tre grønne krav, der er en betingelse for at få den grønne støtte. Det er for eksempel krav om flere typer afgrøder på bedriften. Det betyder, at landmændene også blev trukket mindre i den såkaldt grønne støtte.

- På trods af at de grønne krav stadig er ret nye, er de danske landmænd allerede blevet godt fortrolige med dem. Det vidner for mig at se om landmændenes store arbejdsomhed og tilpasningsevne. Det glæder mig derfor, at landmændene også bliver belønnet for deres hårde arbejde, siger Lise Bech, landbrugsordfører for Dansk Folkepart.