Det er vigtigt at have styr på de enkelte led i produktionen, på alle staldafsnit, på arbejdsplaner og -rutiner, på markerne, foderindkøb og så videre. Så har man overblik og kan hele tiden justere, så indtjeningen bliver bedst mulig.

Men det kan være svært holde fokus på papirer og tal, når der er travlt i marken med høst og så-arbejde, sådan lyder det fra Sønderjysk Landboforening, der netop har lanceret foreningens kampagne "Klar til 2016".

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Budget kontra travlhed

- Udgangspunktet er jo det samme år efter år: Landmændene har travlt i de her måneder. Men det ændrer ikke ved, at et gennemarbejdet budget er en nødvendig indsats på lige fod med godt høstarbejde og god etablering af den nye afgrøde, fortæller Erik Lydiksen.

Erik Lydiksen understreger, at et budget skal give et godt overblik og at det skal bruges til at udpege en række handlemuligheder til optimering af indtjeningen. Hvis landmanden oven i købet får lavet et tidligt budget for 2016, så kan han komme i gang med justeringerne allerede her i efteråret og vinteren. Og direktøren tilføjer:

- Vi kan mærke, at kravene til budgetter strammes fra den finansielle sektor. Det er endnu et argument for det tidlige budget.

Majshøsten

For kvægbrugerne er det lidt specielt at gå i gang med budgettet nu. Chefrådgiver i økonomiteam kvæg, Steffen S. Hansen, forklarer:

- Normalt venter vi på majshøsten, så vi kan måle grovfoderet op, før vi laver budget. Men det gør vi ikke i år. Et tidligt budget er det optimale planlægningsredskab til den kommende sæson. Det er vigtigt, at optimering og aftaler om opfølgning laves inden årets start, så de giver fuldt udslag på bundlinjen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tværfaglighed

Uanset om der lægges budget for et svinebrug, en kvæggård eller en planteavlsbedrift, så er det afgørende for rådgiverne i Sønderjysk Landboforening, at det skal kunne svare sig at lave et budget. Og at budgettet er baseret på tværfaglig rådgivning.

- Vi er meget bevidste om den gevinst, der ligger i det tværfaglige samarbejde. Vi skal både have vores markfolk og vores svine- og kvægrådgivere på banen, når vi laver budget 2016 sammen med landmanden. Og så skal landmanden omsætte potentialerne til konkret handling, understreger Steffen Hansen.

Han er står sammen med Jacob Olesen i spidsen for henholdsvis økonomiteam-kvæg og -svin i Sønderjysk Landboforening.

Jacob Olesen tilføjer:

- Når en svineproducents budget er baseret på en kritisk gennemgang af produktionen rent teknisk - fodring, staldindretning, logistik/flow mellem staldafsnit og så videre, så kan vi udpege en række potentialer for forbedret indtjening. Dem skal landmanden omsætte til handling. Og vi aftaler med ham, hvordan der konkret skal følges op, så potentialerne bliver omsat til forbedret indtjening eller reducerede omkostninger.