Siden 2003 har Trinderup Gods ved Hobro haft en maskinstation til at klare størstedelen af markarbejdet på de 725 hektar.

I perioden fra 2003 til 2011 var det Skalmstrup Maskinstation, som passede jorden i en pasningsaftale, og fra efteråret 2011 har Hvornum Maskinstation klaret alle større opgaver såsom at harve, så, sprede husdyrgødning og høste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at driftsleder Peer Skov på Trinderup Gods kan nøjes med at tromle, sprøjte og sprede gødning i løbet af vækstsæsonen. Ud over en meget lille maskinpark med kun to traktorer giver det god tid til driftsledelse. Det passer ham rigtig godt, og med maskinomkostninger på 2.500 kroner pr. hektar har han ingen planer om selv at skulle klare alt markarbejdet med egne maskiner.

Mere overskud til driftsledelse

Selvom Peer Skov har overladt en del af markarbejdet til maskinstationen, mener han ikke, at kravet om driftsledelse er blevet mindre. Men han har mere overskud til at være på forkant. Modsat tidligere giver det tid til at følge arbejdet i marken og sikrer, at det bliver gjort efter alle kunstens regler.

- Det er en kæmpe arbejdslettelse, at jeg ikke skal sætte en flok ansatte i gang om morgenen, og at jeg ikke skal tage stilling til, hvad de skal lave, hvis det begynder at regne midt på dagen i høst. Derudover betyder det meget, at jeg ikke på samme måde som tidligere, skal bekymre mig om vedligehold på maskinerne, og at jeg får ekstra travlt, hvis de går i stykker, siger Peer Skov.

- Men det har nok også noget med alder at gøre. Som ung driftsleder nød jeg selv at brænde noget dieselolie af og have ansvaret for både mandskab og maskiner. Det har jeg ikke længere det samme behov for, og jeg nyder at have mere overskud til at komme helt op i helikopteren og se det hele lidt mere fra oven, tilføjer han.

Peer Skov har dog ikke skruet ned for engagementet, og han nyder fortsat de faglige udfordringer, der ligger i at få det optimale ud af planteavlen. Også selvom det af og til betyder, at han skal holde øje med chaufførerne fra maskinstationen og fortælle dem, at markerne skal harves lige så snart, mejetærskeren kører fra marken - og at aftageren af halmen skal sørge for at vende halmen, så den kan fjernes fra markerne hurtigst muligt efter høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele artiklen i september-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag 12. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.