Den multiresistente bakterie MRSA CC398, bedre kendt som husdyr MRSA, kostede i 2015 én person livet. Det viser en opgørelse fra Statens Seruminstitut, som samtidig viser, at ud af 452 dødsfald som tilskrives stafylokokker døde 7 af infektioner, hvor man har konstateret at der er tale om MRSA.

Det er på nuværende tidspunkt så mange, som er blevet syge og døde af den multiresistente MRSA CC398.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På nuværende tidspunkt er det rigtigt, at vi ikke kan aflæse en stor epidemi i antallet af hverken smittede eller døde.

Anders Rhod Larsen, fagchef med fokus på MRSA hos Statens Seruminstitut.

Årsagen til at MRSA CC398 på nuværende tidspunkt ikke har kostet flere mennesker livet, skyldes at den primært smitter raske borgere i den erhversdygtige alder samt bakteriens tilpasningsevne. For selvom bakterien oprindeligt stammer fra mennesker, så har den med tiden tilpasset sig forholdene på svine. Og det er heldigt. For det gør det sværere for den at overleve på mennesker.

- De gener, som i sin tid gjorde CC398 i stand til at overføre sig selv til svin, er med tiden blevet stærkere. Så i dag, har bakterien svære vilkår når den overføres til mennesker igen. Og det er vores held, mener Anders Rhod Larsen, som er fagchef med fokus på MRSA hos Statens Seruminstitut.

Statens Seruminstitut har fulgt udviklingen og smitten med MRSA tæt. Opgørelserne viser, at antallet af MRSA-smittede er steget siden 2008. Dog faldt antallet af CC398 smittede i 2015 til 1172 tilfælde fra 1276 i 2014. Tallene skal dog tages med et gran salt. For det første er det udelukkende nye MRSA-tilfælde der bliver registreret. Og for det andet, er der gjort en større indsats for at teste personer, som har haft direkte kontakt med svin. Derfor har man testet disse personer meget intensivt og det kan aflæses i tallene som en stigning i forhold til årene før.

- Det skyldes simpelthen at vi har testet rigtigt mange af de personer, som har direkte kontakt med svinene. Derfor kan man også se et lille fald i tallene for 2015, for det er primært i den direkte kontakt med svin, at MRSA CC398 smitter, forklarer Anders Rhod Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mindre antibiotika

I 2015 fik i alt 1.973 danskere en blodforgiftning som følge af stafylokokker. 33 tilfælde skyldes MRSA og 6 af disse skyldes husdyr-MRSA (CC398). Der er altså tale om en relativ lille andel der får en alvorlig infektion med CC398 MRSA som ikke helt afspejler den frygt som udtrykkes fra flere sider. Endnu. For ifølge Anders Rhod Larsen, fagchef med fokus på MRSA ved Statens Seruminstitut kan det tænkes at MRSA CC398 muterer igen, og bl.a generhverve nogle af de gener, der gør den istand til at spredes bedre imellem mennesker

- På nuværende tidspunkt er det rigtigt, at vi ikke kan aflæse en stor epidemi i antallet af hverken syge eller døde. Men det er ikke det samme, som at MRSA-CC398 ikke er noget vi skal være bekymrede for. Bakterien kan mutere, og få nogle af de egenskaber tilbage, som gjorde, at den bedre tilpasset mennesker. Og hvis det sker, så kan vi stå med langt større problemer, siger Anders Rhod Larsen.

Direkte adspurgt, har Anders Rhod Larsen kun én anbefaling til hvordan man hindrer spredning af multiresistente bakterier. Og det er helt simpelt.

- Det eneste, der har en effekt overfor MRSA er, hvis man nedsætter brugen af antibiotika. Og det gælder både i fødevareproduktionen og den medicinske brug. Antibiotika understøtter spredningen af MRSA og gør bakterierne mere resistente. Så den eneste udvej er, at nedbringe antibiotikaforbruget, siger Anders Rhod Larsen.