Politikere kritiseres ofte for at love for meget, men det er sjældent, at de selv erkender, at deres målsætninger var for meget.

Den konklusion er miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen imidlertid kommet til omkring målsætningen om en fordobling af det økologisk dyrkede areal fra 2009 til 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var ellers hende selv, der i sin tidligere periode som minister på området formulerede målsætningen, men nu siger hun til Maskinbladet:

- Vi skal være ærlige om, hvor langt vi er nået. Når jeg ser på tallene, er det indtil nu lykkedes at opnå en 17 procent stigning i forhold til, da vi formulerede målet. Selv om vi i år ser en fin stigning i efterspørgslen, når vi ikke en fordobling i 2020.

Tjek af reglerne

Eva Kjer Hansen understreger, at midlerne til omlægningsstøtte afsættes på Finansloven, og at man kan imødekomme de indkomne ansøgninger:

- Jeg vil desuden give reglerne et tjek for at se, om der er hindringer i forhold til at motivere landmændene til at lægge om til økologisk drift. Vi kan gøre meget, men i sidste ende er det den enkelte landmand, som træffer afgørelsen. Vi skal lade være med at stikke hinanden blår i øjnene. Jeg kunne godt lade der gå nogle år og håbe på, at vi når i mål. Men med 17 procent stigning indtil nu, er det ikke realistisk. Det kan vi lige så godt sige til hinanden og i stedet diskutere det indholdsmæssige. Kan vi gøre andet og mere i forhold til at motivere landmændene til en omlægning. Det har meget større effekt end at have en kvantitativ målsætning, vi ikke har en chance for at komme i mål med, siger ministeren videre.

Eksporten stiger

Derfor vil hun kigge reglerne efter i sømmene for at se på, om de indeholder hindringer eller andet, som skaber betænkeligheder hos landmændene:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den udvikling, der er i de økologiske produkter, hvor vi på eksporten kan se, at de økologiske produkter stiger, gør det interessant for landmændene at lægge om til økologisk drift. Der vil jeg se, om jeg kan gøre andet og mere, slutter Eva Kjer Hansen.