Mange danske landmænd og andre, der henter vand fra de cirka 50.000 private boringer i Danmark, risikerer en efterregning fra Bruxelles, efter EU-Kommissionen i dag har åbnet en undersøgelse af den regel, der gør det billigere at hente vand fra private brønde og boringer end hos vandværket.

Det er nedsættelsen af den såkaldte drikkevandsafgift fra 2009, som Kommissionen har set sig gal på. De mener, at det tæller som statsstøtte, at ejerne af boringerne slipper med at betale en tredjedel af afgiften eller helt undgår den, hvis boringen er lille nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Kommissionen er det en ”selektiv” og ”ikke retfærdiggjort” måde at bruge det danske skattesystem på, som samtidig er på kollisionskurs med EU’s konkurrenceregler.

Fra de danske myndigheders sider arbejdes der nu på at få EU-Kommissionen overbevist om, at der ikke er tale om ulovlig statsstøtte.

- Vi er ikke enige i Kommissionens antagelser, og vi vil arbejde for, at det ikke får nogen konsekvenser for de danske vandindvindinger, siger Jakob Møller Nielsen, der er kontorchef i Naturstyrelsen. Han understreger også, at loven er blevet ændret pr. 1. januar i år, så problemet fremadrettet skulle være løst.

Finder Kommissionen, at der er tale om ulovlig statsstøtte, skal pengene betales tilbage. Om det i så fald bliver ejerne af boringerne eller staten, der kommer til at betale regningen, er det for tidligt at sige.