EU-Kommissionen kom for nyligt med et forslag om at offentliggøre navnene på de landmænd, der årligt modtager landbrugsstøtte fra EU's fonde. Samtidig vil man lægge frem, hvor meget den enkelte landmand får.

Fødevareministeriet oplyser på sin hjemmeside, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) er begejstret for idéen, selv om der rejste sig en stor modstand, da forslaget blev præsenteret under EU-rådsmødet mandag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

 - Selvfølgelig skal alle kunne se, hvad pengene går til. Landbrugsstøtten fylder 40 procent af EU's samlede budget. Det er skatteborgernes penge - og hvorfor i alverden skal skatteborgerne så ikke også have mulighed for at se, hvad vi bruger alle de mange euro, kroner, zloty og pund på, spørger Mette Gjerskov.

Meget skeptiske

Det var i mandags første gang emnet kom på bordet i EU-Kommissionen, og det stod hurtigt klart, at flere lande som Frankrig, Østrig, Belgien, Irland og Holland er meget skeptiske overfor offentliggørelsen af støttemodtagerne. Kun Storbritannien og Sverige støtter uforbeholdent Danmark i ønsket om få beløbene og modtagerne frem i lyset.

 Flere lande ønskede indførelse af en bagatelgrænse, så man kunne friholde mindre landmænd og gårdejere der modtager en lav støtte fra offentliggørelse. Samtidig har der været bekymring for de administrative udgifter, der kan følge med at åbne op for offentligheden.

 - Nu synes jeg, det gælder om at få taget en principiel stilling til det her, så kan vi altid se på alle de små knaster der eventuelt skal slibes til, for at det kan fungere i praksis. Jeg synes, det vigtigste er, at EU viser mere åbenhed, og borgerne får et større indblik i, hvad der foregår, og hvad deres penge bliver brugt til. Så er jeg sikker på, at alt det praktiske nok skal løse sig, siger Mette Gjerskov.