EU's Revisionsret leverer i en ny rapport alvorlige hug til Danmarks og andres ønske om et mere liberalt mælkemarked. Udfasningen af mælkekvoterne leder til overproduktion og større pres på EU-budgettet, konkluderer den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Revisionsrettens job er at sikre, at EU's politikker lever op til det, de er sat i verden for, og at de gør det på en måde, som ikke fører til spild af skatteborgernes penge.

På mælkeområdet gælder det blandt andet om at skabe prisstabilitet, gøre EU-mælk konkurrencedygtig og sikre producenterne en fair levestandard. Og ifølge regnedrengene i Luxembourg er politikken på alle tre områder slået fejl.

Revisorerne mener, at mælkekvoterne er for høje i forhold til, hvad markedet kan absorbere, og at det leder til en konstant overproduktion finansieret af fællesskabet.

- Den gennemsnitlige indkomst for mælkeproducenterne har kun kunnet holde sig oppe over de sidste ti år, fordi der har været en konstant forøgelse af produktiviteten, højere støttebeløb og fordi et meget stort antal bedrifter er forsvundet, sagde Julius Molnar fra Revisionsretten, da han præsenterede rapporten i Bruxelles.

Fald i antal producenter

Alene i de 15 "gamle" EU-lande er over 500.000 bedrifter blevet nedlagt mellem 1995 og 2007, hvilket er flere end halvdelen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og rapporten fremhæver, at faldet i antallet af producenter fra især de fattigere egne i EU kan få uheldige konsekvenser for regionerne. Mens den stadig større koncentration af mælkeproduktion i visse områder kan give betydelige miljøproblemer.

EU's udgifter til at støtte mælkeproduktionen er eksploderet gennem de sidste år og er vokset fra 2,75 milliarder euro i 2005 til 4,5 milliarder i 2007, hvis man medregner den direkte støtte. Samtidig udgør støtten en større del af indtægterne for mælkeproducenterne.

I Danmark udgjorde EU-støtten i 2000 18 procent af indtjeningen hos den gennemsnitlige mælkebonde. I 2006 var dette tal vokset til 31 procent, viser rapporten.

Produktion til hjemmemarkedet

Revisionsretten opfordrer også EU til at se i øjnene, at man ikke kan være spillere på verdensmarkedet, men snarere skal koncentrere sig om produktion til hjemmemarkedet.

Siden mælkekvoternes indførsel i 1984 er EU's rolle som global spiller gået støt ned ad bakke, konkluderer rapporten. Smør og mælkepulver fra EU er kun konkurrencedygtigt, når priserne er meget høje. Derfor bør EU kun satse på at eksportere højkvalitetsprodukter som for eksempel ost.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU producerer i omegnen af 138 millioner ton mælk om året til en værdi af omkring 41 milliarder euro.