Fødevareminister Mette Gjerskov (S) havde en hilsen med til rådsmøde i Bruxelles mandag fra cheferne for de europæiske udbetalingsorganer, der står for at distribuere landbrugsmilliarderne.

Som en af de sidste handlinger under det danske EU-formandskab mødtes de i Horsens for at gøre klart, at den igangværende reform af landbrugspolitikken vil betyde øget omkostninger og bureaukrati.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De har sendt en meget skrap advarsel om, at der er stor risiko for en skarp stigning i de administrative byrder. Det svarer også til, hvad vi har hørt på andre områder, siger fødevareministeren.

Det er blandt andet planen om at gøre knap en tredjedel af støtten afhængig af nye miljø- og naturtiltag, der kan blive administrativt tung. Ministeren peger der på kravet om, at syv procent af landbrugsarealet skal afsættes som særlige naturfokusområder.

Det er en byrde

Udbetalingsorganerne gør klart, at det vil betyde, at de såkaldte markblokkort, de bruger til at udbetale støtte efter, skal tegnes om.

- For et par år siden lavede man markblokkortene om, fordi man skulle fjerne alt det, der ligger uden for marken, altså alle hegn og skel. Nu skal de tælle med i de syv procent. Så alt det, vi lige har tegnet ud, skal vi tegne ind igen. Det gør landmændene i tvivl om, hvad det er, der gælder, og det sætter gang i det kæmpe administrative system, der skal til for at lave nye kort. Det i sig selv er en byrde både for os og for landmændene, siger Mette Gjerskov.

Fra Kommissionens side afviser man ikke, at det kan komme til at koste at opdatere markblokkortene på ny. Men det vil formodentlig skulle ske alligevel, pointerer de, da der planlægges nye tiltag på området i 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er i gang med at se på, hvordan vi kan opdatere hele kortlægningssystemet, siger Roger Waite, der er talsmand for landbrugskommissær Dacian Ciolos.