Af Rikke Albrechtsen, Bruxelles

Hvede og foderbyg fra lande uden for EU skal ikke længere have bundet en straftold i halen, før de må komme ind på de europæiske markeder. Det besluttede EU-kommissær Dacian Ciolos i dag, torsdag den 17. februar, bakket op af unionens 27 medlemslande. Det sker særligt for at få reduceret de europæiske foderpriser, der er vokset voldsomt den sidste tid på grund af faldende udbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg håber, at dette forslag vil kunne reducere spændingerne på de europæiske kornmarkeder. Så længe priserne forbliver høje på både verdens- og EU-markedet, har vi en forpligtelse til at gøre, hvad vi kan for at hjælpe til med at lette situationen indtil slutningen på forretningsåret, siger landbrugskommissæren.

Det sker, efter en voldsom lobbyindsats fra europæiske foderproducenter, der frygter, at de høje priser vil lede til, at flere landmænd bliver nødt til at skære ned i deres besætninger.

Lettelserne gælder for blød hvede af lav- og mellemkvalitet og for foderbyg, der normalt er belagt med en straftold på respektivt 12 og 16 euro pr. ton. Durumhvede og højkvalitetshvede blev allerede undtaget sidste år. Det kan betyde, at det kan blive interessant for lande som Australien og Canada at sælge korn til EU.

Lempelsen træder i kraft i næste uge og vil gælde til udgangen af juni.