Økologisk Landsforening kræver nu en mere markant indsats fra Miljøstyrelsen for at sikre, at økologisk frugt og grønt ikke forurenes med sprøjtemidler fra det konventionelle landbrug.

Prosulfocarb anvendes ifølge Økologisk Landsforening i så store mængder på de danske marker i efteråret, at det koncentreres i atmosfæren og falder ned med dug og regn på dansk frugt - også økologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal være muligt at dyrke og sælge giftfri, økologisk frugt i Danmark uden at skulle frygte for forurening med gift fra det øvrige landbrug. Det er ikke tilstrækkeligt, at Miljøstyrelsen blot venter på at se, om en frivillig handlingsplan virker. For det skal ikke være frivilligt, om konventionelle landmænd vil være med til at undgå denne forurening, siger direktør Paul Holmbeck, direktør fra Økologisk Landsforening.

Kostede 300.000

Sidste år mistede en håndfuld økologiske frugtavlere indtægter på grund af fund af prosulfocarb i deres æbler. Sprøjtemidlet stammede ifølge Økologisk Landsforening fra ukrudtsbekæmpelse i det konventionelle landbrug, idet stoffet fordamper og falder ned med regnvand og fugtig luft langt fra de marker, hvor det anvendes.

- De økologiske æbleavlere, som tilsammen mistede 300.000 kroner på forurening med prosulfocarb sidste år, har ikke fået erstatning for deres tab. Og til efteråret frygter vi, at økologiske frugt- og grøntavlere risikerer at skulle destruere deres afgrøder. Det kan vi ikke acceptere, siger Paul Holmbeck, der i øvrigt peger på at nye EU-krav, der trådte i kraft 1. juni i år, betyder, at alle fødevarer, hvori der ?ndes prosulfocarb, skal kasseres.

Informationsindsats

Videncentret for Landbrug har sammen med hovedleverandøren af prosulfocarb, Syngenta, lavet en handlingsplan, som skal forhindre gentagelser.

- Vi anerkender, at der er udviklet en stor informationsindsats til landmænd om, hvordan man bedst reducerer fordampning af prosulfocarb. Men det skal ikke være frivilligt, om man vil undgå at forurene økologisk - og i øvrigt også konventionelt ? frugt og grønt med prosulfocarb, såvel som frugt og grønt i danskernes baghaver og køkkenhaver. Derfor skal flere af de frivillige tiltag gøres obligatoriske, siger Paul Holmbeck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomisk garanti

Økologisk Landsforening opfordrer derfor ministeren til som minimum at stramme krav til udstyr og anvendelsesteknikker for prosulfocarb. Samtidig anmoder foreningen om hjælp til at producenter, der får kasseret deres afgrøder, holdes skadesløse.

- Hvis Syngenta og det konventionelle landbrug selv tror på, at deres handlingsplan resulterer i, at vi ikke igen oplever at finde prosulfocarb i økologiske fødevarer, så kan det vel heller ikke være så problematisk for dem at give en økonomisk garanti, hvis uheldet alligevel er ude, siger Paul Holmbeck.