Rene Christensen, Dansk Folkeparti, formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, har ved flere lejligheder udtalt, at Det Blå Danmarkskort, der ligger som bilag til den landbrugspakke, der blev vedtaget i Folketinget kort inden jul, blev udarbejdet som følge af krav fra EU.

Dette er ifølge Flemming Fuglede Jørgensen ikke rigtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- EU har aldrig krævet et sådant kort med reduceret gødning på visse konkrete områder til gengæld for, at hovedparten af danske landmænd kan få lov at gøde noget mere, siger Bæredygtigt Landbrugs advokat og EU-ekspert Hans Sønderby Christensen og fortsætter:

- Fakta er, at danske landmænd i forvejen er langt hårdere reguleret end selv de skrappeste EU gødningsregler foreskriver. Nitratdirektivet foreskriver, at landmændene på sårbare jorder skal reguleres på basis af ligevægtsprincippet. Hele Danmark er indtil nu blevet reguleret strengere end det, der af EU kræves på de mest sårbare områder.

Reguleres 20 procent over forskrift

Allerede i 1991 blev Danmark pålagt at udlægge sårbare områder med henblik på, at disse skulle gødningsreguleres efter ligevægtsprincippet, som i Danmark blev fortolket som Økonomisk Optimum.

Danmark undlod udpegningen af sårbare områder mod gengæld at lade Økonomisk Optimum gælde på hele landets område. Siden strammede Danmark gødningsskruen yderligere først med 10 procent ved Vandmiljøplan II (1998) og yderligere ned til Landekvoten ved Vandmiljøplan III (2004).

I dag reguleres samtlige danske landmænd på hele landets områder derfor, efter statens egne tal, officielt cirka 20 procent hårdere end EU's regler foreskriver på de sårbare områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor har vi i Bæredygtigt Landbrug særdeles svært ved at forstå argumentationen om, at EU skulle kræve yderligere restriktioner på nyopfundne udpegede sårbare områder. Specielt på baggrund af, at der aldrig er blevet målt for en sådan sårbarhed, siger formand Flemming Fuglede Jørgensen, og understreger, at man ikke først kan skærpe EU-reglerne til smertegrænsen for alle og så lempe dem for nogen mod at skærpe dem meget stramt for andre. Han mener, at det giver ekspropriationslignende vilkår for de ramte landmænd.

- Vi vil i Bæredygtigt Landbrug ikke acceptere, at 10 procent af landmændene stilles dårligere end andre. Hvis nogen skal pålægges større restriktioner end andre, skal det være efter målinger og de skal efterfølgende erstattes 100 procent, kræver Flemming Fuglede Jørgensen, som også har påpeget sin utilfredshed over for Dansk Folkepartis Rene Christensen.