EU-Kommissionen vil skære i landbrugsstøtten og får nu hug af Europa-Parlamentet for at levere forkerte tal.

Budgetudspillet for årene 2021-2027 blev fremlagt tidligere på måneden, og i det fremgår det, at der skal spares det, der svarer til fem procent i landbrugsstøtten for at gøre det europæiske landbrug mere konkurrencedygtigt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Kommissionen har nøje undersøgt, hvor det er muligt at finde besparelser og effektiviseringer. Kommissionen foreslår, at finansieringen af the Common Agricultural Policy (landbrugsstøtten, red.) og Cohesion Policy (strukturpolitikken, red) bliver reduceret moderat - begge med omkring 5 procent - for at reflektere den nye realitet for unionen i '27, skriver EU-Kommissionen i en meddelelse tidligere på måneden.

Tabet er større

Kommissionen mener, at besparelserne vil betyde tab for landmændene på fem procent, mens parlamentets beregninger viser, at der nærmere er tale om 10 eller 15 procent i tab.

Vedtagelsen af ??en ny FFR-forordning kræver Parlamentets samtykke.

EU-Kommissionen foreslår en nedskæring af landbrugsstøtten, men vil samtidig skrue op for mængden af penge, der bruges på sikkerhed, immigration og forskning.

Omkring 94 procent af EU-budgettet finansierer reelle aktiviteter på jorden i EU-lande. Det går til borgere, regioner, byer, landmænd, forskere, studerende, ngo'er og virksomheder. EU's administrationsudgifter tegner sig for ca. 6 procent af EU's samlede budget.