Det nye projekt har partnere med fra hele Europa, og seniorforsker Claus Grøn Sørensen, Århus Universitet, håber på, at projektet betyder, at der i fremtiden vil være færre naturfremmede stoffer at finde i økologiske landbrug, skriver Institut for Ingeniørvidenskab under Århus Universitet.

Der kan være betydelig variation af, hvor økologisk et økologisk produkt er. Undersøgelser viser, at økologiske jordbrug over hele Europa faktisk ikke er 100 procent økologiske. Muligvis sprøjter man ikke med ukrudtsmidler, men ganske ofte bruger man i andre lande forskellige andre stoffer på bedriften, der er fremmede i naturen. Det kan eksempelvis være kobber, som er forbudt i Danmark, men som stadig bruges flere steder i resten af Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med det her projekt forsøger vi at nærme os 100 procent økologiske bedrifter i Europa, siger seniorforsker Claus Grøn Sørensen fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, om det syv millioner euro store Horizon 2020-forskningsprojekt OrganicPlus, som nu er skudt i gang.

Alternativer til fremmede stoffer

Projektet fokuserer blandt andet på en lang liste over fremmede stoffer, som ikke bør være i økologiske jordbrug. Hvad sker der, hvis man forsøger at fase dem ud? Hvilke alternativer er der, og hvilken betydning har de?

- Der undersøger vi, om der er andre alternativer, som er mere skånsomme. I frugtplantager bruger man for eksempel ofte svovl, da det er effektivt til at behandle forskellige sygdomme som for eksempel skurv. Selvfølgelig er svovl ikke direkte et pesticid eller noget, men det er stadigvæk i princippet et fremmedstof i økologiske jordbrug, siger Claus Grøn Sørensen, Århus Universitet.

Forskningsprojektet skal hele vejen rundt omkring de mange forskellige typer europæiske jordbrug og kigge på eksempelvis plantebeskyttelse, gødning, husdyrproduktion og alternativer til syntetiske vitaminer og antibiotika.

- Efter min vurdering har vi en strammere regulering herhjemme i forhold til økologiske bedrifter, men økologistemplet betyder ikke, at produktet er 100 procent økologisk, siger seniorforskeren, som håber, at OrganicPLUS-projektet kan bidrage til mere ren økologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektets mål er at udvikle guidelines, der kan benyttes af landbrugsorganisationer over hele Europa. Også i Danmark, hvor økologiske jordbrug heller ikke er 100 pct. økologiske.

- Efter min vurdering har vi en strammere regulering herhjemme i forhold til økologiske bedrifter, men økologistemplet betyder ikke, at produktet er 100 procent økologisk. Herhjemme bruger man eksempelvis ofte konventionel husdyrgødning, altså gødning fra en bedrift, der ikke er økologisk. Det kan influerer på graden af økologi, siger Claus Grøn Sørensen.