EU’s handelsministre har i dag åbnet op for en frihandelsaftale med Japan, der kan blive særdeles lukrativ for dansk landbrug

- Vi regner med en eksportgevinst på en milliard, baseret på Landbrug & Fødevarers tal, siger Pia Olsen Dyhr (SF).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun peger på svineeksporten, som allerede er betydelig, men som kan komme til at stige endnu mere, når toldbarriererne forsvinder. Samtidig har danske slagterier en konkurrencefordel i forhold til andre europæiske lande.

- Japan har højere fødevaresikkerhedskrav til de svin, de importerer. De vil blandt andet godkende slagterier, og de danske slagterier er blevet godkendt, siger ministeren, der påpeger, at det kan betyde 1.000 flere job alene på slagterierne.

Der er også god mulighed for mere specialiserede dele af den danske fødevarebranche på det japanske marked.

- De er meget interesserede i kvalitetsfødevarer. Efter ulykken med Fukushima har de været meget bekymrede for inficerede radioaktive varer, og derfor er de begyndt at importere. Så ud over at økologien i forvejen boomer helt vildt på eksporten i øjeblikket, så tror jeg også vi vil se det vokse på det japanske marked, siger Pia Olsen Dyhr.

I 2011 eksporteredes der landbrugsvarer for fire milliarder kroner fra Danmark til Japan. Det beløb kan således øges med 25-30 procent ved en frihandelsaftale, anslår Landbrug & Fødevarer. Ud over svinekødet nævner de honning, økologisk is, fisk og chokolade som nogle af de områder, som japanerne har vist interesse i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også det europæiske landbrugs paraplyorganisation COPA-COGECA glæder sig. Her påpeges det, at eksporten af mejeriprodukter, vin og oliven også står til at få vind i sejlene.

Det vil typisk tage to til tre år at få forhandlet selve aftalen på plads med japanerne, hvorefter det vil tage noget tid at få afmonteret handelsbarriererne endeligt mellem de to blokke. Derfor kan fordelene formodentlig tidligst høstes om fire-fem år. Til gengæld forudses det, at aftalen vil medføre op til 400.000 nye europæiske job over alle sektorer og løfte det europæiske bruttonationalprodukt med knap én procent.