Liberal Alliances miljøordfører Carsten Bach har bedt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen oplyse, om det på baggrund af rapporten "Vandmiljø og Natur 2015" fra Aarhus Universitet kan konkluderes, at trenden med faldende kvælstofudledning gennem mange år nu er vendt, og at vi nu kan se de første tegn på, at havmiljøet bliver dårligere og dårligere år for år, hvor vi ellers de sidste mange år har set en positiv udvikling.

Det var sådan, TV-avisen konkluderede i begyndelsen af januar på bag grund af oplysninger i den nævnte rapport om, at den samlede kvælstoftilførsel til havet var i 2015 cirka 78.000 ton kvælstof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men rapporten fortsatte med at slå fast, at den høje tilførsel i 2015 skyldes blandt andet en høj nedbør. Såfremt der tages højde for forskellene i blandt andet nedbør, har udledningen af kvælstof de senere år ligget på 55.000-61.000 ton kvælstof.

Årsag og virkning

Derfor slår ministeren fat, at ud fra de seneste overvågningsdata kan det ikke konkluderes, at trenden med faldende kvælstofudledning er vendt:

- Selv om den af Aarhus Universitet normaliserede kvælstofudledning er steget de seneste par år, kan dette skyldes, at normaliseringen af data ikke fuldt ud tager højde for store regnmængder i de enkelte år samt årstidsvariationer i udvaskning af kvælstof og udledninger til kystvande. Når det gælder udviklingen i havmiljøets tilstand, så har de omfattende reduktioner i kvælstof- og fosforudledningerne gennem mange år forbedret miljøtilstanden. De seneste par år har der været tegn på, at tilstanden ikke længere forbedres. Det er dog ikke muligt at vurdere, om dette er udtryk for, at den generelle udvikling er vendt, eller om det skyldes år-til-år variationer betinget af eksempelvis klimatiske forhold, lyder det fra Esben Lunde Larsen.

Tilstræbt normalisering

Han oplyser videre, at der generelt er en vis usikkerhed forbundet ved at korrigere for klimatiske variationer i udledningerne i en opgørelse af en normaliseret kvælstofudledning?:

- Aarhus Universitet har tilstræbt en normalisering af udledningen men angiver, at dette ikke helt kan udligne alle forskelle år til år. Forskellene kan ligge i temperaturforhold, fordelingen af nedbør over året med mere. Til sammenligning vurderede Aarhus Universitet i overvågningsrapporterne for 2013 og 2014 udledningen de seneste år til 55.000-59.000 ton kvælstof pr. år og i rapporten fra 2012 til 55.000-60.000 ton N/år. Der er dermed ikke en væsentlig ændring i de normaliserede udledninger i de senere år, slutter miljø- og fødevareministeren.