Læs mere om CTF-konference HER.

Vi har ventet på 12 meter maskiner

De erfarne landmænd med mange års erfaringer med CTF har ofte glemt deres udfordringer med at få systemet etableret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er der på konferencen også landmænd, der deler deres erfaringer med at planægge omlægning til faste kørespor. Martin Rosenmejer har med interesse fulgt med i udviklingen omkring CTF i flere år og deltog blandt andet i den første internationale konference i Australien i 2013 primært for at høre om erfaringer med 12 meter maskiner.

Det har længe været planen at omlægge til faste kørespor på de godt 3.000 hektar, der drives af selskabet Skabernäs ved blandt andet Ystad i Skåne.

Man har dog ikke ønsket at foretage større ombygninger af maskiner eller at gå på kompromisser, der reducerer potentialet og som også modvirker motivationen ved medarbejderne, hvis der er for mange ting, der alligevel ikke gøres rigtigt. De maskiner, der har manglet, er mejetærskere med tilstrækkelig lang tømmenegl og så en 12 meter skiveskærssåmaskine med placering af gødning. Begge dele er der nu fundet løsninger på, således at 12 meter CTF i følge planen indføres på Skabernäs fra den kommende høst.

Virker næsten for godt til at være sandt

Jan Jönsson er nordens mest erfarne CTF-landmand. Efter en studietur med CTF Europe i 2007 blev Lydinge gårds 700 hektar omlagt til faste kørespor, for at imødegå en ond spiral med vigende udbytter og et stigende brug af dieselolie til løsning af den varierede jord, hvor svært ler er dominerende.

På Lydinge gård ombyggede de maskiner til brug i et otte meter system. Lige nu er driften under omlægning til 12 meter CTF-system i stedet. Jorden er efter mange års dyrkning med faste kørespor desuden nu i så god en tilstand, at afgrøder fremover overvejende vil blive sået direkte uden forudgående jordbearbejdning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første erfaringer overgår forventningerne

Tadeusz Niesiobedzki deltog også i konferencen i Australien i februar 2013. Man var allerede da i gang med at ombygge maskiner til et 9 meter CTF-system på de 700 hektar, der dyrkes i det nordøstlige Polen. Ejendommen har været dyrket med reduceret jordbearbejdning i mange år, og jorden er derfor stabil nok til at mejetærskeren kunne monteres med 650 millimeter brede dæk.

Ombygning af hjulmontering på maskinerne er foretaget på ejendommen, og det har medført, at det teoretisk overkørte areal udgør mindre end 15 procent af arealet. Ifølge beregninger udført med modeller fra CTF Europe forventes faste kørespor at medføre gennemsnitlige merudbytter på 13 procent.

Efter erfaringer fra de to første år forventer Tadeusz Niesiobedzki, at den reelle effekt formodentligt vil være større. Gårdene ligger i bakket landskab med stor variation i jordbundsforholdene. Der er investeret i den store pakke fra Trimble med både autostyring, udbyttekortlægning samt Farm Works software til at planlægge varierede dosering af gødning.

Da kørsel med maskiner ofte er den største årsag til variation på markerne, så har det dog hidtil ikke givet meget mening at indføre varierede doseringer. Nu er kørsel kommet i faste rammer, og man vil nu analysere udbytter og andre data fra gårdene og derved optimere produktionen yderligere, eksempelvis ved at variere udsædsmængde eller tildelingen af gødning.