Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, har stillet et ændringsforslagene til regeringens forslag om at ændre lovgivningen om dyrkning af genetisk modificerede afgrøder (GMO). Ændringsforslaget har til hensigt at sikre, at det ikke bliver fødevare- og miljøministeren, som får vidtgående bemyndigelser til at godkende kommende GMO-dyrkning i Danmark.

I stedet fastlægger ændringsforslagene, at det sikres, at alle GMO-sager omfattet af lovforslaget forelægges for Miljø- og Fødevareudvalget, før afgrøderne kan godkendes til dyrkning eller afvises til dyrkning i Danmark:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Enhedslisten havde helst set lovforslaget ændret, så Danmark kunne fastholdes som en GMO-fri zone i Europa.

Søren Egge Rasmussen, fødevareordfører Enhedslisten

Helst forbud

- Enhedslisten havde helst set lovforslaget ændret, så Danmark kunne fastholdes som en GMO-fri zone i Europa. Dermed kunne det sikres, at der ikke sker GMO-forurening af den økologiske produktion og den del af det konventionelle landbrug, der ikke ønsker at dyrke GMO-afgrøder. Desuden kunne det forhindre risikoen for skader på naturen og risikoen for højere anvendelse af sprøjtegifte, når GMO-afgrøder er modstandsdygtige overfor bestemte sprøjtegifte, siger Søren Egge Rasmussen.

Han erkender, at Barrosodirektivet fra EU ikke indeholder hjemmel til, at nationalstater kan indføre et generelt nationalt forbud mod dyrkning af GMOére, og et midlertidigt forbud kan ikke have en permanent karakter:

Konkret behandling

- Derfor er løsningen nationalt at sikre, at alle nye GMO-ansøgninger får en konkret politisk behandling og ikke blot overlades til ministeren at sagsbehandle. Vi aner ikke, hvad der udvikles af gensplejsede afgrøder, og derfor er det meget svært at give en generel bemyndigelse til landbrugsministeren om at kunne give tilladelse til at dyrke GMO-afgrøder i Danmark, siger Søren Egge Rasmussen videre til Maskinbladet.

Nationale forbud

Nogle lande har truffet nationale politiske beslutninger om at undgå GMO-dyrkning på deres territorier. Det er tilfældet i Frankrig, Grækenland, Letland, Litauen, Ungarn og Østrig:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Enhedslisten vil arbejde videre for at et egentligt GMO-forbud også kan blive vedtaget i Danmark. Vi har opnået en delsejr ved, at det ikke bliver landbrugsministeren, der kan godkende dyrkning af GMO-afgrøder, slutter Søren Egge Rasmussen, der altså gerne ser et totalt forbud mod GMO i Danmark, men erkender at det ikke er inden for, hvad EU tillader nationalt.

Ifølge Søren Egge Rasmussen tegner der sig et flertal for Enhedslistens ændringsforslag.