Diskussionen om konsekvenserne af problemerne med de resistente MRSA-bakterier får nu Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen til at sende en advarsel om, at dansk svineproduktion risikerer at blive hårdt ramt af sit "mangeårige forsøg på at fornægte de alvorlige konsekvenser af spredningen af de multiresistente bakterier":

- I årevis er alle forslag om en effektiv indsats blevet fejet af bordet med henvisning til, at problemet var af begrænset omfang, at man vidste for lidt, og at det ville være for dyrt at satse på at fjerne MRSA-bakterien helt. Nu står det imidlertid klart, at smitte med MRSA-bakterien reelt er ude af kontrol, og de første negative reaktioner er kommet fra udlandet, siger Per Clausen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at skiftende fødevare- og sundhedsministre har lyttet langt mere til svineproducenterne og deres "eksperter" end til de eksperter i antibiotika-resistens, som flere gange har slået alarm og krævet en ekstra indsats:

- Derfor har smitten fået lov til at sprede sig uhindret i den danske svineproduktion, fortsætter Per Clausen.

Udokumenterede påstande

Han henviser til norske undersøgelser, der peger på, at man kan reducere forekomsten af MRSA i svinebesætningerne til 10 procent af de nuværende forekomster, og at det vil give samfundsøkonomiske gevinster:

- En sådan indsats afvises med udokumenterede påstande om, at det vil være for dyrt, og at man ikke ved, om det virker. Jeg har nu taget initiativ til at indkalde fødevare- og sundhedsministeren til et nyt samråd om denne sag. Vi kan simpelthen ikke leve med, at der reelt ikke gøres noget for at stoppe spredningen af de multiresistente MRSA-bakterier, slutter Per Clausen.