Enhedslisten har fået ny miljø- og landbrugsordfører, men det betyder ikke, at kursen er lagt om. Det fremgår af et indlæg, Maria Reumert Gjerding har skrevet på sin Facebookside.

- Det er alvorligt for vores drikkevand, der er i risiko for at blive forurenet, det er alvorligt for vores natur, og de dyr og fugle der lever i landbrugslandet, og det er alvorligt for alle os, der på et eller andet tidspunkt skal sætte tænderne i den mad, landbruget producerer. Vi skal ikke sætte vores helbred og natur på spil for at holde liv i en forældet produktionsform. Økologer har i årevis bevist, at det er muligt at dyrke rentabelt landbrug, helt uden brug af sprøjtegifte. Det er den vej vi skal, skriver hun blandt andet, og ikke uventet får hun opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ingen risiko?

Som tidligere beskrevet i Maskinbladet har Miljø- og Fødevarestyrelsen sidste år lavet en redegørelse om anvendelsen af Roundup/glyphosat, der viste, at der ikke fagligt eller juridisk er grundlag for restriktioner, og at korrekt anvendelse ikke udgør en risiko for vores sundhed eller grundvandet. Men det anfægter ikke Maria Reumert Gjerding:

- Vi lægger op til et totalt forbud mod Roundup i både landbrug og private haver. Verdenssundhedsorganisationen WHO kom for nylig med en ny klassificering af Roundup som "sandsynligvis kræftfremkaldende", og vi ser studier på dyr, som viser, at det kan påvirke deres sundhed negativt. Derfor er der grund til at bremse op og sige, at vi ikke længere kan bruge det stof i Danmark, indtil vi har fået det undersøgt nærmere, siger Maria Reumert Gjerding til Maskinbladet.

Samme historie

Maskinbladet henviser til, at der næppe er noget stof i Danmark, der er undersøgt så grundigt, som det er tilfældet med Roundup, uden at det er fundet problematisk i forhold til grundvandet, men det afviser hun:

- Jeg er godt klar over, at det er den historie, Monsanto ønsker, at vi bliver ved med at fortælle hinanden. Men det er ikke korrekt, siger hun med henvisning til WHO's meldinger, og hun fortsætter:

- Landbruget bruger det blandt andet til at modne korn så det bliver billigere at høste. Det er ikke i orden, at dansk landbrug bruger et stof, der muligvis er så farligt for mennesker og i så stor stil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rammer dyrelivet

Maskinbladet peger på, at tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i et svar til Hans Chr. Schmidt (V) bekræftede, at godkendte anvendelser af glyphosat ikke udgør en risiko for grundvandet.

Men her henviser Maria Reumert Gjerding til, at man i 2009 fandt glyphosat mange steder i vores drikkevand uden at kunne forklare hvorfor:

- I mange år har vi ikke undersøgt vores drikkevandsboringer for glyphosat og nedbrydningsproduktet AMPA i tilstrækkelig grad. Vi gik ud fra, at det ikke er der. Vi skal ikke have et stof i vores landbrug, der er så farligt. Og det går også ud over naturen i form af de fugle, der finder deres mad i det åbne land. Det skal vi også tage hensyn til, slutter Maria Reumert Gjerding.